OPASNI STROJEVI

Australski premijer zbunio naciju: Predložio da djeca voze viličare!

Scott Morrison kaže da želi dodatno smanjiti zakone u prometu i drugim sektorima da ublaži kadrovsku krizu koja vlada u lancima opskrbe

Australski premijer Scott Morrison

 Str/AFP

Hoće li se djeci dopustiti vožnja viličara, pitanje je koje je u srijedu iznenadilo vlasti u Australiji i izazvalo val kritika nakon prijedloga premijera Scotta Morrisona.

Premijer je u srijedu uoči sjednice nacionalne vlade rekao da želi dodatno smanjiti zakone u prometu i drugim sektorima kako bi ublažio kadrovsku krizu koja vlada u lancima opskrbe, prenio je Guardian. Zbog krize uzrokovane širenjem omikron varijante koronavirusa mnogi su supermarketi ostali bez osnovnih namirnica.

"Postoje i druge promjene koje treba napraviti i one su na državnoj razini, a ja ih nastavljam provoditi s državama", rekao je Morrison.

Djeca za industrijskim strojevima nisu neuobičajena

"Postoje promjene koje moramo napraviti oko dobne granice vozača viličara da bismo bili sasvim konkretni."

Vlade Queenslanda, Victorije i Novog Južnog Walesa ostale su zatečene premijerovom odlukom te su poručile da ne planiraju sniziti sadašnju dob od 18 godina. Da bi legalno upravljali viličarem, Australci moraju imati 18 ili više godina i dobiti licencu od regulatora sigurnosti svoje države ili teritorija.

Premijer Victorije Daniel Andrews u srijedu je rekao kako ne smatra da će prijedlog o snižavanju dobne granice za dozvole za viličare biti na raspravi u nacionalnoj vladi. Glasnogovornica ministrice za industrijske odnose Queenslanda, Grace Grace, izjavila je da premijer nije imao "nikakav kontakt" o toj ideji s Ministarstvom. Glasnogovornici vlada za Guardian Australia poručili su da se ne planira maloljetnicima dopustiti da voze viličare.

U Australiji djeca koja rukuju industrijskim strojevima nisu neuobičajena. Štoviše, mnogi poljoprivrednici u ruralnim područjima školuju djecu za vožnju traktora. No, viličari se smatraju opasnim strojevima koji zahtijevaju vješt rad, prema riječima sindikata.

Napustio ideju

Godfrey Moase, izvršni direktor u Sindikatu ujedinjenih radnika, rekao je da je svjedočio "nekoliko smrtnih slučajeva" zbog viličara tijekom svog mandata. "Vozite dio teške opreme koji može uzrokovati teške traumatske ozljede ljudima pri udaru."

Samo u Victoriji je od 2019. godine osam ljudi poginulo na poslu zbog upravljanja viličarom, a državni regulator za sigurnost na radu primio je 419 zahtjeva za ozljede uzrokovane strojevima.

Morrison u srijedu nije precizirao koju minimalnu dob ima na umu. No, svoju je ideju napustio već u četvrtak. Govoreći nakon sastanka u četvrtak, priznao je da je ideja bila samo kratkotrajna i odustao je zbog nedostatka podrške.

"Vlada se suglasila da neće nastaviti s pitanjem 16-godišnjih vozača viličara. Imali smo dobru raspravu o tome danas i to nije nešto s čime ćemo nastaviti u ovom trenutku", zaključio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 16:12