MASOVNI POKOLJ

AUSTRALSKI SNAJPERISTI SMAKNUT ĆE 10 TISUĆA DEVA 'U golemim krdima dolaze do naseljenih mjesta, traže hranu i vodu, ugrožavaju ljude i promet...'

 Michael Meijer / Alamy / Alamy / Profimedia

Australski snajperisti u srijedu su uzletjeli helikopterima u misiju ubijanja 10 tisuća deva koje se u potrazi za vodom u golemim krdima približavaju naseljenim mjestima i ugrožavaju domorodačko stanovništvo.

Dužnosnici u saveznoj državi Južnoj Australiji kažu da "ekstremno velika" krda gladnih i žednih deva okružuju ruralne zajednice, oštećuju infrastrukturu i predstavljaju opasnost za vozače.

Australijom haraju šumski požari, a zbog najgore suše otkako postoje podaci neki su manji gradovi ostali bez vode.

Masovan pokolj deva bit će na području poznatom pod nazivom Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) na sjeverozapadu Južne Australije, gdje živi oko 2300 Aboridžina, pišu mjesni mediji.

Južnoaustralsko ministarstvo ekologije, koje podržava ubijanje deva, tvrdi da mnoge od njih ionako ugibaju od žeđi ili bivaju pregažene u stampedima do vode.

"U nekim slučajevima uginule su životinje zagadile važne izvore vode", tvrde u ministarstvu.

Deve su uvezene u Australiju sredinom 19. stoljeća kako bi pripomogle u istraživanju golemih prostranstava u unutrašnjosti.

Australija danas vjerojatno ima najveću populaciju deva u svijetu, sa službenim procjenama da ih oko milijun luta australskim pustinjama. Često ih smatraju štetočinama jer zagađuju vodu i brste autohtonu floru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:21