‘KLALI IZ ZABAVE‘

Australski vojnici rezali grkljane na inicijaciji, ubijali ‘jer nije bilo mjesta u helikopteru‘

Istraga o ponašanju 25 australskih specijalaca u Afganistanu potvrdila je da je bez razloga divljački ubijeno 39 civila
General Angus Campbell, zapovjednik ADF-a
 Mick Tasikas/AFP

Jedan civil ubijen je zato što nije bilo dovoljno mjesta u helikopteru. Dvojici 14-godišnjaka su prerezani grkljani zato što je pripadnik australske specijalne postrojbe pomislio da bi mogli biti simpatizeri talibana. Njihova su tijela potom raskomadana i bačena u obližnju rijeku. Drugi afganistanski civil bio je meta za gađanje vojnicima dok je stajao podignutih ruku.

Ovo su samo neke od ispovijesti svjedoka protiv australskih obrambenih snaga (ADF) koje su se posljednjih mjeseci počele pojavljivati u lokalnim medijima, a koje su sada dobile i službenu potvrdu. Zaključak istrage koja je trajala četiri godine pokazuje da su pripadnici elitne jedinice SAS (specijalne zračne snage) pogubile ili bile umiješane u nezakonita ubojstva civila izvan borbe.

Slavili ubijanje

Izvješće glavnog inspektora ADF-a optužuje 25 pripadnika SAS-a za nalaganje ili pomaganje u ubojstvima 39 farmera, nenaoružanih zarobljenika i ostalih civila u 23 incidenta. Optužuje ih i da su likovali nad ubojstvima, vodili spisak ubijenih i fotografirali tijela uz koje su podmetnuli oružje kako bi opravdali svoje postupke.

Navodna ubojstva, koja su se događala od 2005. do 2016. godine, počinili su mlađi vojnici uz naredbu pretpostavljenih kao dio procesa "puštanja krvi".

Moralni kompas

"Ovo nam pokazuje da čak i u discipliniranim i probranim vojnim grupama dolazi do gubitka moralnog kompasa u nekom trenutku", rekao je Rodger Shanahan, bivši vojni časnik. Izvještaj jasno pokazuje da nije riječ o izoliranim slučajevima, nego o obrascu ponašanja koji ukazuje na problematičnu "ratnu kulturu" jedinica u kojima su vojnici motivirani "žudnjom za krvi", a nadređene se smatra "polubogovima", zbog čega se razvija strah od prijavljivanja nezakonitih radnji. Detalji izvješća su šokantni i bacaju ljagu na australske obrambene snage.

Premijer Scott Morrison ispričao se afganistanskom predsjedniku Ašrafu Ganiju. "Sramotno", "duboko uznemirujuće" i "zastrašujuće" najčešći su opisi. Sada se postavlja pitanje što će biti s osumnjičenicima. Neki od njih još rade u ADF-u. Vlada je osnovala ured specijalnog istražitelja i pokrenula kaznenu istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:12