BRIGITTE BIERLEIN

AUSTRIJA DOBIVA SVOJU PRVU KANCELARKU Predsjednik na čelo prijelazne vlade postavlja šeficu ustavnog suda: 'Najvažniji cilj je smanjivanje napetosti'

Brigitte Bierlein
 REUTERS

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izabrao je u četvrtak predsjednicu ustavnog suda za privremenu kancelarku nakon što je parlament izglasao nepovjerenje vladi Sebastiana Kurza u jeku skandala s videosnimkom.

Brigitte Bierlein, koja će ove godine zbog navršenih 70 godina morati u mirovinu, bit će zadužena za sastavljanje kabineta koji će imati potporu parlamenta do sljedećih izbora koji bi se trebali održati u rujnu. Tako će postati i prva kancelarka u Austriji.

"Ona je predsjednica austrijskog ustavnog suda i za nekoliko dana ću je imenovati austrijskom kancelarkom", rekao je u obraćanju medijima predsjednik Alexander Van der Bellen.

"Najvažniji cilj u ovome trenutku je pridonijeti smirivanju napetosti i izgradnji povjerenja između svih (političkih) strana....u Austriji, Europi i cijelome svijetu", rekla je Bierlein.

Van der Bellen je dodao da se sa Bierlein, koju će u roku nekoliko dana službeno imenovati zajedno s ostatkom vlade, dogovorio oko toga da ministri budu uglavnom javni službenici.

Bierlein je dodala da je za ministra vanjskih poslova izabrala Alexandera Schallenberga, diplomata koji je bio visoki dužnosnik u Kurzovom uredu.

"Nema sumnje da u idućim mjesecima nećemo vidjeti nikakve velike promjene zakona. Ovdje se više radi o dobrom i uređenom vođenju državnih poslova", rekao je Van der Bellen.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata austrijski parlament iskazao je nepovjerenje jednom kancelaru i njegovoj vladi - nakon samo 525 dana završio je mandat Sebastiana Kurza.

Vlada konzervativnog kancelara pala je u ponedjeljak poslijepodne nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

To je epilog afere u čijem je središtu objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:56