KUPACA NEMA PREVIŠE

AUSTRIJA DODATNO UBLAŽILA MJERE Otvorene velike trgovine, unatoč velikim akcijama nema gužvi

Otvaranje trgovina u Austriji
 AFP

Velike trgovine u Austriji u subotu su ponovno otvorene nakon dodatnog ublažavanja mjera, no manji promet u nekoliko regija pokazuje kako su potrošači i dalje oprezni zbog pandemije koronavirusa.

Trgovine s tehnikom, vrtni centri i mali dućani otvoreni su već 14. travnja, no veće trgovine i trgovački centri morali su čekati početak svibnja jer je vlada odlučila postepeno ublažavati mjere.

Na Mariahilfer Strasse, jednoj od glavnih trgovačkih ulica u Beču, bilo je više prolaznika nego tijekom tjedana karantene, no značajno manje nego tijekom subota prije koronakrize.

- To je dobar početak, no još treba proći puno vremena dok se ne vratimo u normalu - rekao je službenik Bečke gospodarske komore Rainer Trefelik za televiziju ORF.

Trgovački centri u nekoliko austrijskih provincija u prvim satima nakon otvaranja bilježe manji broj potrošača, usprkos akcijama koje trgovine nude, prenosi ORF.

Potrošači prema novim pravilima moraju nositi maske i držati razmak od jednog metra, a trgovine smiju primiti samo jednog kupca na 10 četvornih metara površine.

Zbog te mjere, kao i činjenice da će restorani u shopping zonama ostati zatvoreni do sredine svibnja, smatra se da će zarada trgovačkih centara još neko vrijeme ostati manja nego prije pandemije.

Austrija je u travnju počela ublažavati mjere uvedene u ožujku koje su se pokazale uspješne i rezultirale su manjim brojem zaraženih.

Do subote je u Austriji zaraženo više od 15 tisuća a preminulo 596 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:25