NAJMLAĐI U EUROPI

Austrija ima ministra od 27 godina

 AFP

Austrija je predstavila najmlađeg europskog šefa diplomacije – Sebastian Kurz ima tek 27 godina, i u ponedjeljak 16. prosinca, u Beču je položio zakletvu pred austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom. Iako je po godinama omladinac, Kurz je već bio državni tajnik za integraciju, a sada je – nakon što su socijaldemokrati i narodnjaci ušli u koaliciju – postao član vlade i ministar vanjskih poslova.

Seastiana Kurza mediji opisuju kao zvijezdu u usponu konzervativne Narodne stranke, a etablirao se kao čvrsti zagovornik integracije stranaca u Austriju, ali uz uvjet da njihova djeca moraju naučiti govoriti njemački jezik i to prije nego krenu u školu. Usto je organizirao i besplatne tečajeve njemačkog za tamošnje muslimanske vjerske službenike, a istodobno pokrenuo forum za dijalog s islamskim vjernicima.

U Austriji je očit rast ksenofobije, posebno prema doseljenicima iz muslimanskih zemalja, od kojih se, što je činjenica, mnogi teško uklapaju u tamošnje društvo, a to su iskoristili desničari iz Slobodarske stranke, koji su na nedavnim izborima dobili 21,5 posto glasova. Koalicijsku vladu su formirali socijaldemokrati s osvojenih 28,3 posto i narodnaci s 23,9 posto, ali obje stranke su izložene kritikama zbog krupcijskih skandala svojih vodećih političara.

Iduće četiri godine, Kurz će voditi austrijsku diplomaciju, kao, kada je riječ o njegovoj mladosti, istinski rijedak slučaj u svjetskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:57