AUSTRIJSKI MINISTAR

‘Austrija je okružena zemljama Schengena, a imamo najveći broj zahtjeva za azil. Sustav ne funkcionira!‘

‘Čak 77 posto populacije unutar EU prolazi kroz proces graničnih kontrola što ukazuje da sustav ne valja‘

Alexander Schallenberg

 Ed Jones/Afp

"Slovenija je uvela kontrole na granici s Hrvatskom jer se pogoršala sigurnosna situacija na području EU i nadamo se da ćemo ih uskoro moći ukinuti. Dat ćemo sve od sebe da se Schengen opet uspostavi", kazala je danas slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon tijekom konferencije za novinare u Brdu pri Kranju gdje je započeo 12. po redu Forum EU strategije za dunavsku regiju.

Fajon je kazala kako je i u nedavnoj prošlosti bilo primjera članica koje su uvodile granične kontrole usprkos Schengenu te kako je Slovenija često prema tome bila kritična zbog čega se nada skorašnjim razgovorima o tome kako ojačati Schengen, ali i kako se efikasnije boriti protiv ilegalne migracije.

Njen austrijski kolega i ministar EU i unutarnjih poslova Alexander Schallenberg kazao je kako sustav očito ne valja jer u ovom trenutku granične kontrole ima čak jedna trećina zemalja članica unutar EU.

"Čak 77 posto populacije unutar EU prolazi kroz proces graničnih kontrola što ukazuje da sustav ne valja, i to nije nužno povezano sa Schengenom nego sa imigracijskim sustavom", kazao je Schallenberg te napomenuo kako se Austrija ove godine susrela s dosad najvećim brojem zahtjeva za azilom usprkos činjenici da je okružena zemljama koje su dio Schengena.

Osim razgovora o graničnim kontrolama, jedna od vrućih tema bila je i proširenje EU, a posebno otvaranje pregovora s BiH koja, otvoreno su kazali i Schallenberg i Fajon, ima tri velika prijatelja - Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

" Nadamo se da će pregovori s BiH započeti do kraja godina. Slovenija je izrazito bila za to da BiH dobije status kandidata, a nadamo se i da će do kraja godine pregovori započeti i s Ukrajinom i Moldavijom", izjavila je Fajon.

Schallenberg je kazao da EU za kratkoročni cilj mora imati ulazak u zajednicu svih zemalja članica dunavske regije koje trenutno nisu dio EU, a to su Ukrajina, Moldavija, BiH, Crna Gora i Srbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:58