STOP ‘FAŠISTIČKIM SIMBOLIMA‘

Austrija najavila zabranu skupa na Bleiburgu: ‘U našoj zemlji nema mjesta terorističkom režimu‘

‘Hrvatima treba vrlo jasno dati do znanja da će komemoracija u sadašnjem obliku biti zaustavljena‘

arhivska fotografija

 Željko Hajdinjak/Cropix

Austrija je najavila zabranu skupa na Bleiburgu, no još nije jasno kako će to izvesti. Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) danas je austrijskoj vladi predstavio izvješće stručne skupine koja traži zabranu okupljanja na Bleiburgu zbog kršenja zakona o zabrani nacističkih i fašističkih skupova i simbola. Izvješće će zatim biti proslijeđeno parlamentu, prenijela je javna televizija ORF.

Lani je na inicijativu Zelenih osnovana stručna skupina i donesena rezolucija kojom se poziva na zabranu okupljanja u Bleiburgu. Inicijativu su podržale sve parlamentarne stranke, SPÖ, ÖVP i NEOS, osim krajnje desnog FPÖ-a.

Guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ) izrazio je zadovoljstvo i izjavio da sada ministar unutrašnjih poslova Nehammer mora "podnijeti konkretne planove za konačnu zabranu", prenosi APA. Međutim, austrijski MUP ranije je naveo da je odluka na parlamentu i na pokrajinskim vlastima.

"Nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nije mjesto u memorijalnim događajima", rekao je ministar Nehammer za APA. "U Austriji nema mjesta veličanju terorističkog režima. Spriječit ćemo svaki pokušaj širenja desničarskih ekstremističkih i revizionističkih ideja na skupovima", poručuje ministar.

"Uzimajući u obzir ustavne zahtjeve, međunarodne obveze i odluke Ustavnog suda, stručna skupina je donijela zaključak da se ubuduće treba zabraniti okupljanje kakve se održavalo 2019., a posebno prije", priopćeno je iz MUP-a. To bi značilo da stručnjaci nisu protiv katoličke mise i politički neutralne komemoracije, prenosi austrijska agencija APA.

Ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) istaknula je da će se temeljni antifašistički konsenzus poslijeratne Austrije "konačno i implementirati na Bleiburškom skupu". Austriju Ustav obavezuje da ustane ne samo protiv oživljavanja nacizma, nego i protiv svih oblika fašizma, poručila je Alma Zadić.

Guverner Koruške Peter Kaiser istaknuo je da austrijska vlada i predsjednik sada moraju vrlo jasno dati do znanja kolegama u Hrvatskoj da će komemoracija u Bleiburgu u sadašnjem obliku biti zaustavljena.

Pokrovitelj susreta, kojeg službeno organizira Počasni bleiburški vod, do sada je bio Hrvatski sabor. Prošle godine su lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise, ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika Katoličke crkve iz Hrvatske, podsjeća Hina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:48