ZAJEDNIČKA BORBA

Austrija nudi cjepivo Češkoj, Slovačka bilježi velik pad hospitaliziranih s covidom-19

Ako je napredak s cijepljenjem slab u nekim zemljama, tad će rezultat biti loš za sve, upozorio je Sebastian Kurz
Sebastian Kurz 
 HELMUT FOHRINGER/APA/AFP

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u petak da je njegova zemlja ponudila Češkoj 30.000 doza cjepiva protiv koronavirusa u naporu da se u toj zemlji smanji broj novozaraženih, dok se u susjednoj Slovačkoj stanje popravlja i ima najmanje pacijenata u bolnicama od početka godine.

Nudeći pomoć Češkoj, Kurz je također ponovio svoje kritike na račun raspodjele cjepiva u EU-u.

Iako je Češka jedna od zemalja koja je u ovom trenutku najžešće pogođena epidemijom, Kurz je rekao kako EU nije učinila dovoljno da joj omogući dobivanje dodatnih doza cjepiva.

"Ako je napredak s cijepljenjem slab u nekim zemljama, tad će rezultat biti loš za sve, jer pandemiju možemo pobijediti jedino zajedno", rekao je.

U četvrtak, 27-orica se nisu uspjela dogovoriti o redistribuciji dodatnih doza nakon što je nekoliko zemalja - među njima i Češka - reklo da su tretirane nepošteno i da nisu dobile dovoljno pomoći.

U susjednoj Slovačkoj broj oboljelih od covida-19 u bolnicama najniži je od početka godine i pao je ispod 3000, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak.

Istovremeno, iskorišteno je milijun doza cjepiva. U zemlji s 5,5 milijuna ljudi, oko 740.000 dobilo je prvu dozu, a 263.000 obje doze.

Početkom ožujka Slovačka je naručila 200.000 doza Sputnjika V od Rusije, ali nije još počela koristiti to cjepivo jer ono još nije dobilo zeleno svjetlo europskog regulatora.

Nekoliko uzastopnih tjedana Slovačka je bila među zemljama s najviše umrlih u svijetu u odnosu na broj stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 07:16