RIGIDNE MJERE

Austrija od sutra u lockdownu, čuli smo se s Hrvatom koji ondje drži hotel: ‘Propada nam najunosniji mjesec‘

‘U protekla dva tjedna otkazane su nam sve rezervacije za hotel i restoran, a računali smo na dosta organiziranih božićnih večera i domjenaka‘

Dragan Valentić

 Privatni album

Dragan Valentić, vlasnik boutique hotela Valentino u pitoresknom lječilištu Bad Schallerbach u pokrajini Gornja Austrija, koji u tom kraju odiše mediteranskim ugođajem, upravo kad je očekivao da će turizam dobiti zamah i da će se početi oporavljati od prvog lockdowna uvedenog prošle godine, od sutra ponovno zatvara vrata za svoje goste.

Posljedica je to vladine odluke o proglašenju lockdowna od ponedjeljka pa sve do 17. prosinca. Što će za hrvatskog i njegovu obitelj, kao i radnike iz Hrvatske koji čine većinu zaposlenih u njegovu hotelu značiti ova mjera?

- Mi smo od sutra zatvoreni i preko medija su nam javili da će na snazi biti mjere kao i kod lanjskog lockdowna. Radnici idu na skraćeno radno vrijeme iako će i dalje biti prijavljeni, osigurani i računa im se kao da su na godišnjem odmoru. Iako neće raditi, država će im podmirivati 90 posto njihove plaće. Međutim, za nas poslodavce u hotelijerstvu situacija nikako nije povoljna. Mi moramo 1. prosinca zaposlenicima isplatiti i plaću i božićnicu, što znači i dvostruko oporezivanje, tako da je radnicima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu u ovoj cjelokupnoj situaciji najbolje. Dok traje lockdown to je normalni radni odnos, ali ne rade, a kasije im ostaje za iskoristiti i godišnji odmor. To je tzv. "Kurzarbeit", tako je država nazvala taj period, koji možemo prevesti kao skraćeni posao, a poslodavac može radnike poslati na Zavod za zapošljavanje ili na taj tzv. "Kurzarbeit", pojašnjava Valentić.

- U protekla dva tjedna otkazane su nam sve rezervacije za hotel i restoran, a računali smo na dosta organiziranih božićnih večera i domjenaka tvrtki u prosincu koji je i inače za nas hotelijere mjesec kad dobro poslujemo. Mi kao poslodavci ne znamo kako ćemo pokriti sve te troškove, davanja, poreze, osiguranje, zdravstvene doprinose, kao i dospjela plaćanja koja moramo platiti u rokovima. Od 1. prosinca moramo isplatiti plaće i božićnice, a poreze i osiguranja i doprinose već 15. prosinca. Na sufinanciranje tih troškova od države možemo računati tek u siječnju ili veljači 2022. godine. Sreća što smo imali dobru ljetnu sezonu tako da sve što smo zaradili možemo sad opet podijeliti. Od države ćemo dobiti razne oblike pomoći, ali sa zakašnjenjem, a tražit ćemo i olakšice kod banaka - kaže Valentić.

Što bi se dogodilo da netko u lockdownu otvori objekt te što će biti s radnicima iz Hrvatske koje zapošljava u svom hotelu, pitamo ga.

- Svi se pridržavaju mjera i da ja otvorim hotel gosti ionako ne bi došli, a izgubio bih sve potpore i subvencije. Poštuju li se mjere, kontrolira i policija, ali i sami građani prijavljuju one koji ih krše. Što se tiče radnika iz Hrvatske koje zapošljavam, oni koji žele, mogu ići kući i tamo čekati poziv za povratak na posao.

Iako će uskoro navršiti tri desetljeća kako posluje u Austriji i kroz svoj Hotel Valentino koji u ovom poznatom lječilištu ima prepoznatljivi hrvatski ugođaj, promovira hrvatske prehrambene proizvode, turističke destinacije i Hrvatsku, kaže kako ga svih ovih godina nitko nije kontaktirao niti iz predstavništva Hrvatske turističke zajednice i hrvatskog veleposlanstva, interesirao se treba li im kakva pomoć i podrška.

- Naprotiv, ja sam njih kontaktirao prije šest godina i raspitivao se za kontakte hrvatskih tvrtki ili poduzetnika da bih u svom hotelu ponudio neke hrvatske proizvode. Maksimalno se trudimo promovirati Hrvatsku, ali i da se i mi kao destinacija prezentiramo u ovom dijelu Austrije kao Hrvatska u malom. Međutim, nitko iz veleposlanstva nije nam barem reako hvala, a od kako je nastupila pandemija nitko se nije sjetio ni upitati nas kako mi Hrvati, a ima nas dosta u Austriji, poslujemo i da nam ponudi neku podršku jer bi nam i to već nešto značilo - kaže Valentić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:16