NEMA VIŠE DISKRIMINACIJE

AUSTRIJA ODOBRILA ISTOSPOLNE BRAKOVE 'Brakovi za sve' bit će dopušteni od prvog dana 2019. godine

 Fabian Bimmer / REUTERS

Austrijski Ustavni sud donio je odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i nalaže ukidanje zakona do kraja sljedeće godine, priopćio je taj sud u utorak, čime će u Austriji od 2019. praktički biti moguće sklapati istospolne brakove.

„Zakon se u sadašnjem obliku kosi s ustavnom zabranom diskriminacije“, stoji u obrazloženju Austrijskog ustavnog suda koji je, na temelju upućene žalbe jednog homoseksualnog para, razmatrao ustavni zakon, donesen 2009., koji je omogućio istospolno "registrirano partnerstvo" ali je branio sklapanje braka.

Na temelju ove odluke „brakovi za sve“ biti će dopušteni od 1. siječnja 2019., a Austrija time ulazi u klub drugih zemalja u kojima je istospolni brak moguć, poput Njemačke, Francuske, Britanije i Španjolske.

Najviši austrijski sud je zaključio da dosad dopušteno „registrirano partnerstvo“ nije jednako punopravnom braku te da se stoga radi o diskriminaciji.

„Razlikovanje pojmova ‚registriranog partnerstva’ i ‘braka’ nije više održivo a da se pritom ne diskriminira istospolne parove”, stoji u objašnjenju suda.

Sud je time udovoljio tužbi jednog lezbijskog para kojemu je odbijen zahtjev preimenovanja „registriranog partnerstva" u punopravni brak. Time dosadašnji zakon o bračnim zajednicama s 31. prosincem 2018. postaje nevažeći.

Instituciji braka sa svim pravima poput prava na posvajanje djece ili kad je u pitanju nasljeđivanje imovine, dosad su se protivile konzervativne stranke u Austriji poput Narodnjačke stranke Austrije (ÖVP) i Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ), koje trenutno pregovaraju o sastavljanju vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 20:00