MEĐU ZADNJIMA U EUROPI

AUSTRIJA ODUSTAJE OD POTPUNE ZABRANE PUŠENJA U BAROVIMA I RESTORANIMA Čelnik populističke desnice u pregovorima o vlasti se izborio za svoju ovisnost

ilustracija
 Bozidar Vukicevic / Hanza Media

BEČ - Austrija će odustati od uvođenja potpune zabrane pušenja u barovima i u restoranima, pošto su se desnica i krajnja desnica dogovorile o tome u okviru buduće koalicije, priopćila je u ponedjeljak Austrijska slobodarska stranka (FPOe).

"Ni u restoranima neće biti potpune zabrane pušenja", izrazio je zadovoljstvo na Twitteru Heinz-Christian Strache, predsjednik te populističke stranke.

Pušenje je bilo jedna od vrućih tema na dnevnom redu u pregovorima o sastavljanju vlade koje je s FPOe-om vodio mladi konzervativac Sebastian Kurz, pobjednik parlamentarnih izbora 15. listopada.

Dvije stranke nisu skrivale da su pregovori ušli u završnu fazu, a završetak se očekuje ovih dana.

Kada je već većina poglavlja bila zaključena, Strache (strastveni pušač) je još tražio da buduća koalicija promijeni odluku o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima. Ta zabrana, predviđena zakonom donesenim u proljeće 2015. trebala je stupiti na snagu 1. svibnja 2018.

Austrija će tako biti među posljednjim europskim zemljama u kojima se može pušiti na mjestima na kojima se toči piće.

No dobna granica za prodaju duhana koja je dosad bila 16 godina, podignuta je na 18.

Austrijska ministrica zdravstva na odlasku Pamela Rendi-Wagner (socijaldemokratkinja) nazvala je ovu odluku "velikim korakom unatrag".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2021 01:44