IZBJEGLIČKA KRIZA

AUSTRIJA POD ENORMNIM PRITISKOM Najavili gradnju ograde na slovenskoj granici pa naišli na europski zid: 'Ponašaju se skandalozno!'

Austrijski je kancelar kontrirao vlastitoj ministrici policije koja je najavila podizanje ograde
Sentilj, 211015.Nekoliko tisuca izbjeglice oko 12.15 sati probilo je slovensko austrijsku granicu i bez ikakve kontrole uslo u Austriji.Na fotografiji: Kolona izbjeglica na putu prema Grazu.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Njemačka vlada u srijedu je suzdržano reagirala na najave Austrije da će na granici prema Sloveniji izgraditi ogradu, ali je jasno poručila kako podizanje ograda nije rješenje izbjegličke krize.

- Mi smo uvijek govorili da ne vjerujemo u to da se trenutni izbjeglički problem može riješiti gradnjom zidova ili ograda - rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na redovitoj konferenciji za tisak.

Seibert je time reagirao na vijesti iz Austrije koja je najavila kako na granici sa Slovenijom planira gradnju ograde kako bi zaustavila „neregulirani“ ulazak izbjeglica na njezino tlo.

- Naravno da se radi o gradnji ograde. Radi se o tomu da osiguramo kontrolirani i regulirani ulazak u Austriju“, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner za TV postaju Oe1. Ona je međutim ranije govorila o „građevinskim mjerama“ kazavši da je "zatražila izradu planova za posebne građevinske mjere".

Austrijska ministrica kazala je, dodatno objašnjavajući svoje najave, da se ne radi o ogradi duž čitave granice, nego da je riječ o nekoliko kilometara lijevo i desno od graničnog prijelaza Šentilj te da cilj nije „hermetičko zatvaranje“ nego samo bolja kontrola.

Između Njemačke i Austrije je posljednjih dana izbio sukob oko broja izbjeglica koje u Njemačku ulaze iz Austrije.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u srijedu kako ponašanje Austrije glede izbjegličke krize „nije u redu“.

- Austrija se mora odmah vratiti kontroliranom i uređenom protoku izbjeglica - rekao je de Maizier.

Horst Seehofer, premijer savezne pokrajine Bavarske, jedine njemačke pokrajine koja graniči s Austrijom, optužio je jučer susjednu zemlju da nekontrolirano pušta izbjeglice u Njemačku, a bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrman je ponašanje Austrijanaca nazvao skandaloznim.

Zbog sve češćih sukoba bavarske sa središnjom vladom Angele Merkel za vikend je sazvan krizni sastanak predsjednika stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u uredu njemačke kancelarke.

Faymann se složio s Junckerom da ogradama u Europi nije mjesto

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i austrijski kancelar Werner Faymann složili su se da "ogradama nije mjesto u Europi", u telefonskom razgovoru u srijedu, rekla je glasnogovornica Komisije u Bruxellesu nakon austrijske najave da će podići ogradu na granici prema Sloveniji.

Taj se telefonski razgovor nastavlja na izjavu austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner, članice konzervativne stranke koja je najavila da će njezina zemlja podići ogradu duž granice sa Slovenijom, također članicom Europske unije, radi kontrole priljeva migranata.

Kancelar Werner Faymann je član Socijaldemokratske stranke.

Po riječima glasnogovornice Europske komisije Natashe Bertaud, dvojica čelnika su se također suglasila da "odmah treba provesti odluke" donesene u nedjelju u Bruxellesu, na mini summitu posvećenom migracijskoj krizi na zapadnom Balkanu, "kako bi se spriječile ljudske tragedije".

EU je na tom mini summitu najavio otvaranje 100.000 mjesta u prihvatnim centrima, od kojih je 50.000 u Grčkoj a druga polovica duž takozvane balkanske rute, u suradnji s UN-om.

Oblik i vremenski plan postavljanja austrijske "ograde", prve takve u schengenskoj zoni slobodnog kretanja, nisu utvrđeni, a ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner opravdavala se da se njome želi zaustaviti migrante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:06