REKORDNE BROJKE

Austrija povlači radikalan potez: Pitanje je dana kada će uvesti karantenu za necijepljene građane

Necijepljeni već ne smiju u restorane, kazališta, skijaške žičare i salone za njegu poput frizerskih
 Klaus Pressberger/APA-PictureDesk via AFP

Austriju svega nekoliko dana dijeli od proglašenja karantene za milijune građana koji nisu u potpunosti cijepljeni protiv covida-19, jer dnevne brojke novozaraženih dosežu rekordne razine, a odjeli za intenzivnu njegu već su pod pritiskom, rekao je u četvrtak kancelar Alexander Schallenberg.

Oko 65 posto austrijskih građana u potpunosti je cijepljeno protiv koronavirusa, najmanje u zapadnoj Europi osim Lihtenštajna, po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Mnogi Austrijanci sumnjičavi su prema cjepivima, što dodatno potiče krajnje desna Slobodarska stranka, treća najveća u parlamentu.

Po vladinu planu u više faza dogovorenom u rujnu, kada 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi zauzmu pacijenti oboljeli od covida-19, proglasit će se karantenu za necijepljene i ograničiti im se kretanje. Sada je popunjeno 20 posto kreveta i ta brojka brzo raste.

"Po postupnom planu zapravo imamo još samo nekoliko dana dok ne budemo morali uvesti karantenu za one koji se nisu cijepili", rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare u zapadnoj pokrajini Vorarlberg, dodajući da je stopa procijepljenosti "sramotno niska".

Necijepljeni već ne smiju u restorane, kazališta, skijaške žičare i salone za njegu poput frizerskih, odlučila je vlada u petak.

Austrija je prošle godine tri puta proglasila karantenu ograničivši kretanje na samo najnužnije.

Policija će provjeravati poštuju li građani odluku vlade, rekao je kancelar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 04:17