POSTUPNA INTEGRACIJA

Austrija predstavila Srbiji non-paper: ‘Želimo vam proces proširenja učiniti opipljivijim‘

‘Beč nastavlja davati potporu Beogradu na eurointegracijskom putu‘, poručio je austrijski šef diplomacije

Alexander Schallenberg

 Askin Kiyagan/Anadolu Agency Via Afp

Austrijski šef diplomacije Alexander Schallenberg predstavio je u ponedjeljak srbijanskim dužnosnicima tzv. non-paper kojim službeni Beč nastoji učiniti sadašnji proces proširenja "mnogo opipljivijim", priopćeno je u Beogradu.

"Schallenberg je predstavio non-paper, dokument kojim Austrija želi sadašnji proces proširenja učiniti mnogo opipljivijim, ali i kreirati mogućnost da se države kandidatkinje postupno integriraju u politike EU-a koje su od koristi za sve njih", priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića poslije njegova razgovora s austrijskim ministrom vanjskih poslova.

Austrijski šef diplomacije sastao se i s premijerkom Anom Brnabić i, premda se u priopćenju iz njezina ureda non-paper ne spominje, naglašena je njegova ocjena da "Srbija pripada europskoj obitelji", te da će u tom kontekstu Beč nastaviti davati potporu Beogradu na eurointegracijskom putu.

"Očekujem da zapadni Balkan postane, izvan svake sumnje, dio EU-a", rekao je Schallenberg kasnije na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem.

Razgovore o austrijskom non-paperu Schallenberg je, prema njegovim riječima, već imao s predstavnicima Italije, Mađarske i Slovenije, a očekuju ga i i razgovori u Bruxellesu.

"Nije samo interes Austrije, već je i geostrateški važno da ova regija bude regija blagostanja", rekao je austrijski diplomat.

Schallenberg je istaknuo nadu da će se zemlje regije, uključujući i Srbiju, usuglašavati s politikom zapada prema Rusiji, kao što su to učinile i u rezolucijama usvojenim u UN-u.

Istaknuo je da dokument koji je predstavio nema veze s ruskom invazijom na Ukrajinu već mu je ideja da se "birokratski proces integracija pokuša konkretizirati", te da u pojedinim područjima države kandidatkinje budu izjednačene sa zemljama članicama. Nije naveo više detalja.

Govoreći u kontekstu rusko-ukrajinskog rata, Schallenberg je naglasio kako je Rusija u svojim potezima "izišla i van Ukrajine" i prijeti da destabilizira i druge prostore Europe, donoseći korjenite promjene u međunarodnom poretku koje više nitko ne može promatrati sa strane.

On je ukazao da naročitu odgovornost u regiji ima Srbija.

Austrija je posebno ovisna o ruskim energentima, ali u ovom trenutku, Austrija i Srbija - koje ne pripadaju nijednom vojnom savezu - trebaju znati da je distanca korisna u trenutku kada je ugroženo međunarodno pravo, rekao je Schallenberg.

On je, konstatirajući da Srbija i Austrija "ne dijele stajališta o mnogim pitanjima", ocijenio da je ovo vrijeme kada se "mora biti pažljiv" jer "potres neće proći tako brzo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 06:55