KURZ OBJAVIO

Austrija se konačno otvara, poznat je i datum: ‘Svjetlo na kraju tunela postaje jasnije!‘

Najsigurnije bi bilo sve zauvijek ostaviti zatvorenim, ali to nije u našem interesu, izjavio je kancelar Sebastian Kurz
Sebastian Kurz 
 HELMUT FOHRINGER/APA/AFP

Austrija planira ublažiti epidemiološke restrikcije 19. svibnja, uključujući otvaranje restorana, hotela i kazališta prvi put u više od pet mjeseci, objavila je vlada u petak.

Dosad su bila uvedena tri zatvaranja u Austriji, a posljednji je ublažen u veljači. Tad je dopušteno otvaranje trgovina koje ne prodaju nužne proizvode te je uveden noćni policijski sat, umjesto cjelodnevnog ograničenja kretanja.

Zbog rasta broja zaraženih na istoku zemlje, Beč i susjedne pokrajine uvele su zatvaranje za Uskrs, koje je još uvijek na snazi.

Austrijske bolnice opterećuje veća prisutnost britanskog soja kod zaraženih u zemlji. Austrija dnevno detektira više od 2 tisuće zaraženih covidom-19.

"Svjetlo na kraju tunela postaje jasnije", rekao je kancelar Sebastian Kurz na novinskoj konferenciji.

Poručio je kako će, zbog ublažavanja mjera vjerojatno porasti broj zaraženih, ali je dodao da ubrzanje cijepljenja, pogotovo starijih od 65 godina, znači da broj hospitaliziranih neće nužno porasti.

Vlada je istovremeno priopćenjem objavila da se ukida policijski sat, iako su zabranjena druženja više od četiri odrasle osobe od 22 sata do 5 ujutro.

Za stolovima u restoranima i kafićima moći će sjediti najviše 10 osoba na terasama, a četiri u zatvorenim dijelovima, dok će kulturni i drugi događaji biti ograničeni na 3000 ljudi vani, a 1500 unutra, dodaje se u priopćenju.

Ponovno će se dopustiti sportovi u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Za kontaktne ili timske sportove tražit će se negativni test ili potvrda o cijepljenju ili preboljenom covidu.

To će se tražiti i u restoranima, hotelima i na raznim događanjima.

Djeca i mladi ponovno će se vratiti u škole 17. svibnja.

"Najsigurnije bi bilo sve zauvijek ostaviti zatvorenim, ali to nije u našem interesu", naglasio je Kurz, dodajući da je važno i pitanje obrazovanja, poslova i psihološko zdravlje Austrijanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 05:04