PRVI U EUROPI

Austrija uvela obavezno cijepljenje, objavljene i brutalne kazne za prekršitelje!

Izuzetak su trudnice, osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga te oni koji su u posljednjih 6 mjeseci preboljeli covid-19

Prosvjed u Beču

 Florian Wieser

Donji dom austrijskog parlamenta danas je izglasao uvođenje obaveznog cijepljenja protiv covida-19 za odrasle od 4. veljače, što je prva takva odluka u Europi, javljaju agencije. Odluka je prošla sa 137 glasova za i 33 glasa protiv, a odnosit će se na sve državljane Austrije starije od 18 godina.

Izuzetak su trudnice, osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga te oni koji su u posljednjih 6 mjeseci preboljeli covid-19. Do sredine ožujka je predviđeno prijelazno razdoblje bez kazni, a nakon toga visoke novčane kazne od 600 do 3600 eura. Sankcije se ukidaju ako se kršitelj cijepi u roku od dva tjedna.

Vlada tvrdi da cilj nije nametnuti cijepljenje silom već natjerati na cijepljenje financijskim sankcijama.

Prije nego što stupi na snagu 4. veljače, mjeru obveznog cijepljenja mora potvrditi gornji dom parlamenta i potpisati austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Protiv samo krajnja desnica

Novi zakon bio je predmet žestoke javne debate, a u konačnici su ga poduprli zastupnici vladajuće koalicije, ali i dio opozicije.

Osim Zelenih, koji su koalicijski partneri konzervativaca, zakon su podržali i socijaldemokrati i liberali.

Protiv je bila samo krajnja desnica u ime očuvanja individualnih sloboda.

Čelnik FPÖ, koji se oštro protivi cijepljenju, rekao je da ta mjera "otvara put totalitarizmu u Austriji".

"Danas nemamo većinu u parlamentu, ali je imamo vani", rekao je Herbert Kickl i obećao da će se suprotstaviti zakonu.

image

Glasovanje u austrijskom parlamentu

Roland Schlager/AFP

"Cijepljenje je šansa našem društvu da postigne trajnu i stalnu slobodu, da nas virus ne ograničava", rekao je konzervativni kancelar Karl Nehammer novinarima prije početka sjednice.

Priznao je da to pitanje "izaziva snažnu i strastvenu raspravu".

Zakon bi trebao ostati na snazi do kraja siječnja 2024. godine, a stručna komisija vladi i parlamentu će svaka tri mjeseca podnositi izvješća o napretku cijepljenja.

Vlada je u prvoj verziji zakona namjeravala uvesti obavezno cijepljenje za sve stanovnike starije od 14 godina, ali je na kraju, nakon brojnih političkih konzultacija, unijela izmjene te odlučila da se mjera odnosi samo na starije od 18.

U Austriji deseci tisuća ljudi redovito demonstriraju protiv covid mjera koje je nametnula vlada i protiv ideje o obaveznom cijepljenju. I danas je manja skupina prosvjedovala na prilazu parlamentu.

'Faza prilagodbe do sredine ožujka'

Obavezno cijepljenje bi trebalo, navodi se, znatno smanjiti utjecaj budućih valova koronavirusa i spriječiti lockdown.

Austrijski kancelar Karl Nehammer u nedjelju je izjavio kako je svjestan "osjetljivog" karaktera prve ovakve odluke u Europi koja stvara društvene podjele.

"Kako je i planirano, početkom veljače uvest ćemo obvezno cijepljenje" za sve osobe starije od 18 godina, rekao je na konferenciji za novinare u Beču šef austrijske vlade.

“To je osjetljiv projekt”, ali je “u skladu s Ustavom” i zahtijeva “fazu prilagodbe” u sklopu koje će se oni 'neposlušni' moći cijepiti “do sredine ožujka”, pojasnio je kancelar.

“Nakon toga će se obaviti provjera”, a status necijepljene osobe predstavljat će “prijestup” za koji će pojedinac, u slučaju da ga ponovi dobiti novčanu “kaznu” u rasponu od 600 do 3600 eura.

Sve se događa u vrijeme kada Austrija bilježi rekordan broj zaraženih zbog širenja varijante omikrona.

Više od 30.000 zaraženih u posljednja 24 sata bilo je potvrđeno u srijedu. Cijepljeno je 72 posto od 8,9 milijuna stanovnika.

Cilj učinkovite procijepljenosti je 90 posto onih koji smiju biti cijepljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 11:41