NADZOR PROCESA

Austrija uvodi kontrolore cijepljenja: Neki političari i javne osobe su se cijepili prije reda

Osim lokalnih političara, preko reda su se cijepili i neki članovi obitelji političara, ali i neke medijski istaknute osobe
Sebastian Kurz
 Georg Hochmuth/APA/AFP

Neke austrijske savezne pokrajine šalju kontrolore u centre za cijepljenje kako bi se spriječilo cijepljenje osoba koje na to još nemaju pravo, prenose u petak austrijski mediji nakon što je dan ranije premijer Sebastian Kurz oštro prozvao lokalne dužnosnike zbog cijepljenja preko reda.

"Nama je važno da sva cijepljenja budu precizno dokumentirana. Zato smo u sve domove za starije, gdje se sada obavljaju cijepljenja, poslali osoblje koje nadzire proces", rekao je premijer savezne pokrajine Voralberg Markus Wallner.

Diljem Austrije sve se više gradonačelnika i lokalnih dužnosnika javno ispričava zbog toga što su se prijevremeno cijepili. Većina svoje cijepljenje opravdava time da je nakon cijepljenja u domovima za starije ostajalo viška cjepiva koje je trebalo upotrijebiti.

Osim lokalnih političara, preko reda su se cijepili i neki članovi obitelji političara, ali i neke medijski istaknute osobe.

U mnogim mjestima su sami gradovi i općine vlasnici domova za starije pa su tako gradonačelnici osobno dolazili po cjepivo u domove.

Mediji prenose da su se i neki drugi dužnosnici, poput predsjednika Caritasa ili Izraelitske kulturne zajednice, cijepili "preko reda".

Austrijski premijer Sebastian Kurz žestoko je u više navrata kritizirao ovakvo ponašanje i pozvao sve da se pridržavaju redoslijeda cijepljenja koje je utvrdilo ministarstvo zdravstva.

Predsjednik zastupničkog kluba desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Heribert Kickl pozvao je sve političara da se javno izjasne o tome jesu li se već cijepili.

U Austriji se trenutno okončava prva faza cijepljenja u kojoj su cjepivo primili samo štićenici domova za starije i domova za njegu te uposlenici ovih ustanova.

U drugoj fazi bi trebali biti cijepljeni građani stariji od 80 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 23:39