BEČKO NOVO MESTO

Austrija zbog korone prvi put ‘zaključava‘ čitav grad: Stanovnike će kontrolirati 300 vojnika

Mjere se u Bečkom Novom Mjestu počinju primjenjivati od srijede, ali se kazne neće izricati prije subote
 Str/Afp/Profimedia

Nakon Tirola, Austrija prvi put u borbi protiv širenja pandemije zatvara čitav jedan grad. Od srijede nitko neće moći izaći iz Bečkog Novog Mjesta (Wiener Neustadt) bez negativnog PCR testa. Grad od 45.000 stanovnika, udaljen oko 50 kilometara od Beča, trenutno ima 560 zaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana. Za kontroliranje onih koji izlaze angažirano je i 300 vojnika.

U Austriji vrijedi pravilo da se ograničenja putovanja mogu proglasiti tamo gdje stopa zaraženih prelazi 400 u tjedan dana, no to se dosad primjenjivalo na manje općine i mjesta.

Mjere se u Bečkom Novom Mjestu počinju primjenjivati od srijede, ali se kazne neće izricati prije subote. Putovanje automobilom i vlakom bit će dozvoljeno za one koji imaju negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati, ili PCR test ne stariji od 72 sata. Građane se neće kažnjavati dok grad ne pojača svoje kapacitete za testiranje, objasnio je gradonačelnik Klaus Schneeberger (ÖVP).

Zbog širenja zaraznijeg britanskog soja B.1.1.7, Austrija je karantenu produljila s deset na 14 dana. I u Austriji raste broj zaraženih, u dva tjedna je broj Covid pacijenata na intenzivnim odjelima porastao za 23 posto, prenosi ORF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 19:21