PRIPREMA ZA NOVI VAL

Austrija zdravstvenim radnicima predlaže četvrtu dozu cjepiva, šira populacija zasad isključena

Vlada je u srijedu naredila četvrto opće zatvaranje i najavila obavezno cijepljenje za sve Austrijance
 BARBARA GINDL/APA/AFP

Austrija bi trebala ponuditi četvrtu dozu cjepiva protiv covida-19 zdravstvenom osoblju i drugim zaposlenicima ključnih sektora, objavio je u četvrtak odbor te države zadužen za kampanju cijepljenja.

Odbor je rekao kako ne postoje znanstveni dokazi za preporučiti četvrtu dozu i široj populaciji.

- U pogledu neminovnog vala omikrona, četvrta doza može se ponuditi visokorizičnim i sistemski kritičnim područjima, šest mjeseci nakon treće doze - objavio je odbor.

Austrija je u srijedu objavila da će postrožiti restrikcije od 27. prosinca kako bi zaustavila širenje omikrona, varijante koronavirusa za koji su britanska istraživanja ovaj tjedan pokazala da donosi manji rizik od hospitalizacije od prijašnjih sojeva.

Vlada je u srijedu naredila četvrto opće zatvaranje i najavila obavezno cijepljenje za sve Austrijance, čime je postala prva članica Europske unije koja se na to odlučila.

Tri tjedna dug "lockdown" smanjio je dnevni broj novozaraženih s rekordnih razina, no država se priprema na novi val. Već je potvrđeno nekoliko slučajeva zaraze omikronom.

Austrija je krajem prošloga mjeseca imala rekordan dnevni broj od gotovo 16 tisuća novozaraženih. U petak je imala 2374 novih slučajeva, s 22 umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 13:56