DAN ODLUKE

Austrijanci izlaze na predsjedničke izbore, favorit je proeuropski liberal Van der Bellen

Najveći protivnik u nedjelju bit će kauč, rekao je u petak 78-godišnji profesor i pozvao građane da izađu na izbore

Alexander Van der Bellen 

 EXPA/APA-PictureDesk/APA-PictureDesk via AFP

Austrijanci u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore na kojima se očekuje reizbor predsjednika Alexandera Van der Bellena, smatranog svjetionikom stabilnosti dok se alpska članica EU-a bori s energetskom krizom i inflacijom.

U kampanji pod sloganom "jasnoća", Van der Bellen je favorit za drugi mandat, a njegovih šest protivnika, svi muškarci, jako zaostaju.

"Najveći protivnik u nedjelju bit će kauč", rekao je u petak 78-godišnji profesor ekonomije na posljednjem predizbornom skupu i pozvao građane da izađu na izbore.

Proeuropski liberal prema anketama osvaja više od 50 posto glasova pa će Austrija vjerojatno izbjeći drugi krug glasanja. Pravo glasa ima oko 6,4 milijuna ljudi od ukupno devet milijuna stanovnika u Austriji.

Na plakatima je proglašen "sigurnim izborom u olujnim vremenima" usred energetske krize i inflacije diljem Europe. Bivši čelnik Zelenih kandidirao se kao nezavisni kandidat.

No on ima eksplicitnu ili implicitnu potporu najvećih austrijskih stranaka osim krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) čiji kandidat Walter Rosenkranz prema anketama ima potporu 15 posto birača.

Van der Bellen, kojega pristaše od milja zovu "profesor", neočekivano je teško pobijedio na izborima 2016., i to u drugom krugu protiv političara FPOe-a.

No rejting FPOe-a naglo pada od 2019. godine nakon što je u korupcijskom skandalu pala vlada i koji je 2021. godine doveo i do ostavke tadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza.

Analitičar Thomas Hofer rekao je da je "ključno" da Van der Bellen izbjegne drugi krug kao 2016. kad je kampanja bila "vrlo razdorna i neprijateljska".

"Van der Bellen se zalaže za integritet i stabilnost, što birači jako cijene s obzirom na mnoštvo kriza u mnogim europskim zemljama", rekla je za AFP Julia Partheymueller, politička analitičarka sa Sveučilišta u Beču.

Poznat po svom prepoznatljivom profesorskom ponašanju, Van der Bellen će postati najstariji austrijski šef države ako pobijedi.

Predsjednička dužnost, s mandatom od šest godina, uglavnom je ceremonijalna.

Van der Bellen, poznat i kao "Sascha", što je nadimak koji ukazuje na njegove ruske korijene, rođen je tijekom Drugog svjetskog rata u Beču. Otac mu je bio aristokratski Rus, a majka Estonka koja je pobjegla od staljinizma. Dolazak Crvene armije godinu dana kasnije prisilio je obitelj na bijeg u južnu pokrajinu Tirol gdje je Van der Bellen proveo "idilično djetinjstvo".

Studirao je ekonomiju na Sveučilištu u Innsbrucku i doktorirao 1970. prije nego što je postao dekan ekonomije na Sveučilištu u Beču.

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 12:26