OD DANAS

AUSTRIJSKA ZABRANA Kazna za ustaške simbole 4000 eura. Tko ponovi, plaća 10.000 eura

Mladi sa ustaškim kapama i uniformama na središnjoj komemoraciji žrtvama Bleiburske tragedije i Hrvatskog križnog puta na Bleiburskom polju u Austriji.
 Marko Miščević / CROPIX

Hodočasnici u Bleiburg ovoga proljeća prvi put riskiraju vrtoglave novčane kazne za isticanje ustaških simbola: od danas (1. ožujka) u Austriji je na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput IS-a i al-Qa’ide.

Austrijski parlament još je potkraj prošle godine glasovima tamošnje vladajuće desnice - Narodne (OVP) i Slobodarske stranke (FPO) - izglasao proširenje dotadašnje zabrane ideološki, teroristički i nedemokratski proskribiranih simbola. Usvojena odluka, uz standardne nacističke, predviđa novčane kazne od 4000 eura i za isticanje ustaških i IS-ovih amblema, ali i artefakata turskih Sivih vukova, arapske Muslimanske braće, palestinskog Hamasa, vojnog krila libanonskog Hezbolaha, kao i separatističko-marksističke Radničke partije Kurdistana (PKK).

Ponovljeno isticanje ovih “brendova”, na znanje već registriranim prekršiteljima, Republika Austrija sankcionirat će udarcem po džepu od čak 10 tisuća eura. Premda odanost političkoj ideji i domoljublje nemaju cijenu, visina sankcija zasigurno će staviti na kušnju mnoge tradicionalno urešene poklonike blajburških okupljanja. Od zabrane korištenja simbola obuhvaćenih austrijskom odredbom izuzeta su medijska izvješća, filmovi, kazališne predstave, izložbe i sva događanja kod kojih je jasan edukativni odmak od propagandističkog odnosa prema proskribiranim organizacijama i ideologijama.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije na svojoj je internetskoj stranici nedavno objavilo i prošireni popis 13 zabranjenih zastava i simbola terorističkih organizacija i oružanih skupina među kojima su prvi put i ustaška obilježja. Prvi simbol, službena značka ustaškog pokreta s vojničke kape, opisan je kao “srebrna granata iz koje suklja crveni plamen i na kojoj je crveno-bijela šahovnica s prvim bijelim poljem, uokvirena velikim slovom U”. Drugi simbol iz austrijskog vodiča za prepoznavanje prekršitelja zakona artefakt je sa svojedobne službene zastave NDH: šahovnica s prvim bijelim poljem iznad koje je slovo “U” u hrvatskom pleteru.

Ta dva simbola nisu jedina ustaška obilježja koja će austrijski redarstvenici tretirati kao kršenje zakona uoče li ih na majicama, transparentima, kapama ili zastavama: oni samo predstavljaju službene oznake poražene povijesne organizacije čiju će propagandu u svakom mogućem obliku tamošnje pravosuđe tretirati kao nepoželjnu i neprihvatljivu.

Inicijativa za zabranu ustaških simbola u Austriji pokrenuta je lani iz institucija savezne pokrajine Koruške koja se već godinama sve teže nosila s civiliziranim komemoriranjem povijesnih žrtava na Bleiburškom polju, lišenim otvorenih sentimenata prema karakteru ustaškog režima, uniformama poražene vojske, pa i prema masovnoj upotrebi Hitlerova i Pavelićeva pozdrava. Formalni predlagatelj zakonskoga teksta, da paradoks bude veći, aktualni je austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, član nacionalističke i antimigrantske Slobodarske stranke (FPÖ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 23:21