StoryEditor
POSLIJE PANDEMIJE

AUSTRIJSKE VLASTI POTVRDILE: OTVARAJU SVOJE GRANICE I ZA PUTNIKE IZ RH Od 16. lipnja ukida se karantena, neće trebati ni negativan test na virus

 Ilustracija / AFP

Austrija će sljedeći tjedan otvoriti granice i ukloniti zahtjeve za karantenom putnika iz više od 20 europskih zemalja, izvijestile su vlasti u utorak, u daljnjem koraku olakšavanja mjera koje su donesene kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Odluka bi prije svega trebala ublažiti tenzije s Italijom nakon što je Austrija izdvojila svoga južnog susjeda kao zemlju čiji građani moraju prolaziti kroz kontinuirane provjere prije ulaska u zemlju, s obzirom na veliki broj zaraženih i umrlih Talijana od covida-19.

Austrija, koja graniči s osam zemalja, prošli tjedan je uklonila granične restrikcije nametnute zbog koronavirusa svim tim susjednim zemljama osim Italiji, što je potaknulo Rim da kaže da takva "pojedinačna" rješenja štete slici EU kao unije od 27 članica.

Od 16. lipnja Austrija će ukinuti putnu kontrolu za više od 20 zemalja uključujući i Hrvatsku te Grčku, rekli su dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani, što znači da putnici koji dolaze iz tih zemalja neće trebati ići u dvotjednu karantenu niti će trebati predočiti negativan test na virus.

Uklanjanje kontrole neće uključivati Švedsku, rekli su dužnosnici, dodavši da će detalji biti finalizirani na sastanku ministara u srijedu.

Švedska nije uvela opću karantenu protiv virusa, za razliku od većine država.

Pretpostavlja se da će Austrija u potpunosti ukinuti karantenske zahtjeve samo za stanovnike Italije koji stižu iz regija koje je zaraza slabije pogodila.

Vlada je rekla da se nada da će otvoriti granicu što je prije moguće, dodavši da neke talijanske regije imaju veći napredak u smanjivanju stopa zaraze. Tri sjeverne talijanske regije koje graniče s Austrijom napravile su veliki pomak u smanjenju svojih stopa zaraze.

Sjever Italije imao je najveći broj zaraženih i smrtnih slučajeva od covida-19, dok je jug imao puno manje slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:33