DRUGAČIJI LOCKDOWN

Austrijski kancelar ushićen: ‘Zatvaranje necijepljenih pun je pogodak, pogledajte ovu statistiku!‘

U Austriji je panika jer su treći u Europi po broju zaraženih u tjedan dana, nakon Slovenije i Hrvatske

Policija u potrazi za necijepljenjima

 Hans Punz

Pola milijuna cijepljenih u Austriji u tjedan dana, od najave zabrane izlaska za necijepljene: to je upravo ono što smo htjeli postići, poručio je austrijski kancelar Alexander Schallenberg. Od ponedjeljka je u Austriji necijepljenim osobama ograničeno kretanje na posao, u najbližu trgovinu ili kod liječnika. Mjera već ima učinka, ustvrdio je Schallenberg u intervjuu za AFP.

Za početak, Austrijanci su odlučili na deset dana, do 24. studenoga, ograničiti kretanje necijepljenima, odnosno svim starijima od 12 godina koji nemaju potvrdu o cijepljenju niti dokaz da su preboljeli Covid-19 u posljednjih 180 dana.

Kancelar Alexander Schallenberg, koji je nedavno zamijenio Sebastiana Kurza, priznao je da je riječ o teškoj mjeri, koju vlada nije donijela s lakoćom, s obzirom da je riječ o tome da se dio stanovništva "djelomično lišava slobode". Nije riječ o diskriminaciji, odbacio je kancelar optužbe. Vlada je angažirala pravne i ustavne stručnjake. "Cilj je da se necijepljeni cijepe, a ne da se cijepljeni zatvaraju", poručio je kancelar Schallenberg.

Ni uz najbolju volju, kaže, ne bi mogao zamisliti da dvije trećine društva pristane iz solidarnosti s necijepljenima također na lockdown. Tada ne bi bilo prozivanja za diskriminaciju.

Austrija se odlučila na tu mjeru jer je jedina šansa za izlazak iz začaranog kruga pandemije povećanje stope procijepljenosti. Ona je još uvijek sramotno niska, požalio se austrijski premijer, iznosi tek 65 posto stanovništva, prenosi njemački Tagesspiegel. U Njemačkoj je potpuno cijepljenih 67,5 posto, a u Hrvatskoj 45,9 posto.

U Austriji je panika jer im je sedmodnevna incidencija porasla na 892,7 slučajeva na 100.000 stanovnika: u Njemačkoj se postrožuju mjere na 312,4 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Hrvatska je druga najgora u Europi (ne računajući Gibraltar), nakon Slovenije sa 1.116 novozaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana, a Austrija je treća. Po podacima njemačkog zavoda za statistiku, Hrvatska danas ima 7-dnevnu incidenciju od 915,5 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Broj novozaraženih u Austriji raste, klinike u Salzburgu objavile su da su preopterećene i da će morati raditi trijažu koje će pacijente zbrinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:59