ZATVARA VRATA HRVATSKOJ?

Austrijski ministar ponovio: ‘Schengen u biti ne funkcionira pa nema smisla širiti sustav‘

Prema njegovim riječima, situacija na granici za stanovništvo je nepodnošljiva.

Gerhard Karner

 Profimedia, Cropix/

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner danas se još jednom usprotivio ulasku Hrvatske u Schengen.

On je tijekom posjeta austrijsko-mađarskoj granici u Klingenbachu kazao da "Schengen u biti ne funkcionira te stoga nema smisla širiti sustav", prenose austrijski mediji.

Prema njegovim riječima, situacija na granici za stanovništvo je nepodnošljiva. Naime, prema podacima austrijske policije ove godine u Gradišću je uhićen 74.291 migrant, a većina njih nije registrirana.

Austrijski ministar u petak je šokirao hrvatsku javnost rekavši kako se on protivi ulasku Hrvatske u Schengen i da od njega "kao ministra unutarnjih poslova odgovornog za sigurnost, ide jasno NE proširenju".

Ta izjava uslijedila je samo dva dana nakon što je Europska komisija preporučila proširenje schengenskog područja na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Ovu izjavu u subotu je pokušao umanjiti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazavši kako je pričao s austrijskim kolegom koji mu je rekao da Austrija nikad nije imala ništa protiv Hrvatske i da nema ništa protiv Hrvatske.

Božinović je zaključio da Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem te da u srijedu u Zagreb dolazi austrijski kancelar i da je siguran sam da će to pokazati 8. prosinca kad će se donositi konačna odluka o pristupanju Hrvatske Schengenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:46