BIVŠI VICEKANCELAR

Austrijski političar koji je Hrvatsku nazvao sr**em osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog primanja mita

U zamjenu za to pogodovanje privatni poduzetnik Walter Grabmueller je stranci donirao ukupno 12.000 eura.
Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache
 Alex Halada/AFP

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache osuđen je u petak u Beču na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog korupcije.

Stracheu se stavlja na teret da je vlasniku jedne privatne bečke klinike 2017. pogodovao u izmjeni jednog zakona o zdravstvenim uslugama u privatnom sektoru.

U zamjenu za to pogodovanje desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) kojoj se tada Strache nalazio na čelu, privatni poduzetnik Walter Grabmueller, je stranci donirao ukupno 12.000 eura.

I Grabmueller je zbog plaćanja mita također osuđen na 12 mjeseci zatvora, također uvjetno.

"Dokazana je činjenična povezanost između donacije bogatog prijatelja Strachea i pružene usluge", zaključila je predsjednica sudskog vijeća Claudia Maravec-Loidolt.

Prema obrazloženju presude, Grabmueller je prvo isplatio 2000 eura a nakon što je FPÖ u parlamentu pokrenuo inicijativu za promjenu zakona o fondovima za financiranje privatnih zdravstvenih ustanova, poduzetnik je donirao daljnjih 10.000.

U presudi se zaključuje kako je inicijativa za promjenu zakona išla isključivo u korist klinike poduzetnika Grubmuellera i da nije služila "interesima ostalih privatnih klinika u Austriji" pa je stoga motiv donacija jasan.

Strache se povukao sa svih političkih položaja u jeku tzv. Ibiza afere kada je, zajedno s drugim čelnicima FPÖ-a, uhvaćen na jednom tajnom videu kako pokušava prodati političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Zbog Ibiza afere se raspala i koalicijska vlada FPÖ-a i Narodne stranke Austrije (ÖVP) na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom.

Podsjetimo, bivši austrijski vicekancelar, koji je svojedobno Hrvatsku nazvao "sranjem", krajem lipnja boravio je upravo u toj istoj Hrvatskoj - točnije, nalazio se na jahti koja je planula kod Biograda. Brodicu je iznajmilo sedmero austrijskih državljana, no svi su, srećom, spašeni na vrijeme od vatrene stihije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:30