REKORDNI PORAST

Austriju nekoliko dana dijeli od lockdowna za necijepljene: Kancelar još samo čeka odluku Parlamenta!

Necijepljeni neće moći izaći iz kuće osim zbog nekih neodgodivih razloga poput odlaska na posao, kupovine hrane ili vježbe

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg 

 Georg Hochmuth/AFP

Austriju samo nekoliko dana dijeli od novog lockdowna, ovaj put samo za one koji još nisu posve cijepljeni, piše BBC. Odluka je donesena nakon rekordnog porasta novozaraženih u toj zemlji.

Područje Gornje Austrije uvest će nove mjere u ponedjeljak, ako takvu odluku odobri savezna vlada. Grad Salzburg također planira nove mjere.

Kancelar Alexander Schallenberg je rekao da je nacionalni lockdown za necijepljenje 'vjerojatno neizbježan'.

'Dvije trećine ljudi ne bi trebalo patiti zato što se ostali oklijevaju cijepiti', kazao je i dodao kako se čeka odluka austrijskog parlamenta.

'Cilj je jasan: želimo u nedjelju dati zeleno svjetlo za mjeru zatvaranja na nacionalnoj razini za osobe koje nisu cijepljene", rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare.

Kancelar nije objavio kada bi ta mjera trebala stupiti na snagu.

U nedjelju bi austrijski parlament trebao odobriti najavljenu mjeru karantene kako za necijepljene tako i za one koji nisu preboljeli bolest.

Gornja Austrija koja graniči s Njemačkom i Češkom i ima 1,5 milijuna stanovnika, zabilježila je najveći porast broja novozaraženih i ima najnižu stopu cijepljenih.

Na nacionalnoj razini, u posljednja 24 sata zabilježeno je rekordnih 11.975 novozaraženih, a vijeće za koronavirus kazalo je da se ta prijetnja mora uzeti ozbiljno. U zemlji od 9,8 milijuna stanovnika od covida-19 je do sada umrlo 11.640 ljudi.

Austrija je necijepljenima već zabranila ulazak u restorane, kina, skijaške vučnice i frizerske salone, no ograničenja će postati još stroža u Gornjoj Austriji.

Ta regija će uvesti lockdown za necijepljene.

Kancelar je rekao da necijepljeni praktički neće moći izaći iz kuće osim zbog nekih esencijalnih razloga poput odlaska na posao, kupovine hrane ili vježbe.

No kritičari kažu da će ovu mjeru biti jako teško provesti.

Ako se broj novih infekcija nastavi povećavati, vlasti kažu da bi lockdown za necijepljene mogao biti uveden i na drugim područjima zemlja. Krajnje desna opozicijska Slobodarska stranka jaše na valu skepticizma prema cjepivima, a njihova je poruka pala na plodno tlo kod mnogih Austrijanaca.

Sedmodnevna incidencija u Austriji je mnogo viša nego u susjednoj Njemačkoj, čiji je ministar zdravstva Jens Spahn nedavno upozorio na 'pandemiju necijepljenih'.

U četvrtak je Njemačka po prvi puta zabilježila više od 50.000 novozaraženih. Stopa cijepljenosti u Njemačkoj je 67,3 posto, što je neznatno više nego u Austriji.

Necijepljeni u regiji Brandenburg od ponedjeljka više neće moći ući u restorane, hotele, kina i kazališta prema pravilu 2G koje takvo što omogućuje samo cijepljenima i onima koji su preboljeli Covid.

Nizozemska se također suočava s porastom broja hospitalizacija, a u ponedjeljak je zabilježeno rekordnih 16.364 novozaraženih. Očekuje se da će u petak uvesti prvi djelomični lockdown ove zime u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja.

Izvještaji sugeriraju da je u planu uvođenje restrikcija u trajanju od tri tjedna tijekom kojeg će sve neesencijalne trgovine, kao i kafići, restorani i hoteli morati zatvoriti svoja vrata u 19 sati. Javni sportski događaji, uključujući i profesionalni nogomet, održavat će se bez publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:09