NESTAŠICA ČIPOVA

Auto-divovi u drami: Honda i GM već obustavili proizvodnju u nekim tvornicama, na to se sprema i Hyundai

U početnoj fazi nestašica je uglavnom pogađala autoindustriju, no ubrzo se proširila na proizvodnju široke palete potrošačke elektronike
Tvornica Hyundaija, ilustracija
 Xinhua Via Afp

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai planira privremeno obustaviti proizvodnju u glavnoj tvornici blizu grada Ulsana zbog nestašice čipova, izvijestili su u ponedjeljak mediji, a u kompaniji ističu da odluka o obustavi nije donesena.

Proizvodnja će biti obustavljena od 5. do 13. travnja, objavio je u ponedjeljak gospodarski dnevnik Korea Economic Daily.

U tvornici se godišnje proizvede 311.000 vozila, uključujući električne automobile Kona i Ioniq 5, podsjeća Reuters. Iz Hyundaija, međutim, nisu Reutersu potvrdili takve planove.

"Odluka o privremenom zatvaranju tvornice, o kojem su izvijestili mediji, nije donesena”, navodi se u priopćenju Hyundaija.

Donedavno bez problema

Po pisanju korejskog dnevnika, u tvornici u blizini Ulsana proizvodnja se obustavlja zbog problema s nabavom čipova i električnih modula.

Hyundai donedavno nije imao problema zbog nestašice čipova, uglavnom zahvaljujući dobrom popunjavanju zaliha, no na kraju se pridružio ostalim autokompanijama, koje su bile primorani zaustaviti proizvodnju zbog nestašice posebnih čipova.

Prošli su tjedan Honda Motor i General Motors objavili da će produljiti obustavu proizvodnje u tvornicama u Sjevernoj Americi, navodeći među razlozima i nestašicu čipova.

Nestašicu je prouzročio niz čimbenika, uključujući prekid rada tvornica, procvat potražnje za prijenosnim računalima i tabletima te sankcije protiv kineskih tehnoloških tvrtki, uzdrmavši u prosincu prošle godine sektor elektronike.

U početnoj fazi nestašica je uglavnom pogađala autoindustriju, no ubrzo se proširila na proizvodnju široke palete potrošačke elektronike, uključujući pametne telefone, te na proizvodnju bijele tehnike.

Problemi u Renesasu

Nestašicu je pogoršao požar u pogonu japanskog proizvođača Renesasa, koji drži 30 posto globalnog tržišta posebnih čipova koji je koriste u automobilima.

Kompanija je u ponedjeljak potvrdila da je šteta prouzročena požarom u tvornici blizu grada Nake veća no što su u početku bili procjenjivali.

Renesas je u početku izvijestio da je požar uništio 11 strojeva, podsjeća Reuters.

Po pisanju pak japanskog lista Nikkeija u ponedjeljak, sada se pretpostavlja da je broj strojeva koji su izvan funkcije znatno veći.

Glasnogovornica Renesasa nije potvrdila napise o broju oštećenih strojeva, dodavši tek da će tvrtka do utorka objaviti priopćenje o šteti.

Nedavno su objavili da će im trebati najmanje mjesec dana da pokrenu proizvodnju 300-milimetarskih poluvodičkih pločica u tvornici u kojoj je izbio požar, no da bi za zamjenu uništenih strojeva moglo trebati i do nekoliko mjeseci.

Japanska vlada uključila se nedavno u pokušaje da se proizvodnja što prije obnovi, pozivajući domaće i inozemne kompanije da pomognu Renesasu dijelovima i strojevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 09:35