IGRANJE S VATROM

Autori 'South Parka' dobili prijetnju smrću nakon uvrede Muhameda

 South Park

WASHINGTON - 'Muslimanska revolucija', islamska skupina sa sjedištem u New Yorku, zaprijetila je smrću autorima popularne satirične crtane serije 'South Park' jer smatra kako je posljednja jubilarna 200. epizoda uvredljiva za proroka Muhameda.

Naime, prošlotjedna se epizoda vrti oko svih slavnih osoba koje su bile ismijavane u 'South Parku', a nakon što crtani Tom Cruise zaprijeti da će tužiti sve stanovnike malog gradića ukoliko mu ne dovedu Muhameda, u crtiću se pojavljuje i sam muslimanski prorok.

Kako je njegovo prikazivanje zabranjeno u 'South Parku' se uz druge glavne ličnosti svjetski religija, Mojsija, Budu i Isusa, pojavio prvo kao veliki znak 'CENZURA', a potom je nosio kostim velikog plišanog medvjedića.

U crtiću gnjevne, slavne i ismijane zvijezde predvođene Cruiseom pokušavaju doći do Muhameda kako bi od njega izvukli 'moć' nedodirljivosti i zaštite od ismijavanja kakvu upravo on uživa.

Upravo je zato slabo poznata skupina 'Muslimanska revolucija' na svojim stranicama objavila poruku kojom upozorava autore 'South Parka', Matta Stonea i Treyja Parkera, 'da ono što rade je glupo te da će vjerojatno završiti kao Theo Van Gogh zbog emitiranja takvog crtića'.

- U epizodi je otvoreno uvrijeđen Muhamed. Ovo nije prijetnja već upozorenje o realnosti onoga što će im se vjerojatno dogoditi - poručio je vođa skupine, Abu Al-Talhah Amrikee.

Podsjetimo, Theo Van Gogh , inače praunuk brata slavnog slikara Vincenta, ubijen je 2004. godine u Amsterdamu nakon objavljivanja njegova filma u kojem se govori o zlostavljanju žena u nekim islamskim društvima. Van Gogha je ubio 26-godišnji Marokanac Mohamed Bouyeri ispalivši prvo osam metaka iz pištolja HS2000, a potom mu je gotovo odsjekao glavu te mu zabio još dva noža u prsa. Bouyeri je za to osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

To je ubojstvo šokiralo nizozemsku javnost i dodatno zahladilo odnose lokalnog stanovništva s doseljenicima koji su se oduvijek vrlo teško prilagođavali društvu te uglavnom žive u svojim zatvorenim zajednicama.

Televizijska kuća koja emitira 'South Park', Comedy Central, nije željela komentirati prijetnje 'Muslimanske revolucije'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:30