NAPISANO - IZVRŠENO

Autorica naslova ‘Kako ubiti muža‘ osumnjičena da je - ubila svog muža

Nancy Crampton-Brophy (71) je optužena da je ubila supruga kako bi dobila novac od njegovog osiguranja

Nancy Crampton-Brophy i Dan Brophy

 Multnomah County Sheriff‘s Office/ LinkedIn

Američka spisateljica ljubavnih romana, koja je napisala i tekst 'Kako ubiti muža', optužena je da je ubila svoga supruga kako bi od njegovog žosiguranja dizvukla 1,4 milijuna dolara, piše Telegraph.

Nancy Crampton-Brophy (71) je u pritvoru još od uhićenja 2018. nakon što je ubila svojega muža, Daniela Brophyja, s kojim je bila u braku 25 godina.

Policiji je rekla da je bila kod svoje kuće u Portlandu u Oregonu u vrijeme kad je njezin muž upucan u leđa i prsa nedugo nakon što je stigao na posao u Institutu za kulinarstvo. Međutim, uhićena je nekoliko mjeseci kasnije kad je ustanovljeno da je njezin automobil bio nedaleko mjesta zločina u vrijeme pucnjave.

Na sudu se izjasnila da nije kriva za ubojstvo i nelegalnu upotrebu oružja.

Crampton-Brophy je nekoć bila vrlo popularna spisateljica romana koje je izdavala u vlastitoj nakladi.

Autorica je naslova poput 'Pakao na srcu' i 'Pogrešan muž'.

Nekoliko godina prije smrti njezinog muža, tijekom jedne književne radionice, napisala je esej pod naslovom 'Kako ubiti muža'.

U eseju, ona piše: 'Kao spisateljica napetih ljubavnih romana, provodim puno vremena razmišljajući o ubojstvu i o policijskoj proceduri. Na kraju krajeva, ako me ubojstvo treba osloboditi, zasigurno ne želim nimalo vremena provesti u zatvoru.'

Zatim nastavlja: 'Ono što znam o ubojstvima je da svatko od nas to ima u sebi, samo ako ga/ju se dovoljno pogurne.'

Brophyjeva smrt je dugo bila misterija jer istražitelji nisu otkrili nikakve znakove borbe ili pljačke.

Esej Nancy Crampton-Brophy iz 2011. potaknuo je interes javnosti za ovaj slučaj.

No sudac Christopher Ramras je odlučio da se esej neće uzeti u obzir kao dokaz na Nancynom suđenju koje počinje ovaj tjedan.

'Minimalnu dokaznu vrijednost ovog davno napisanog teksta, uvelike nadmašuje opasnost od nepravedne presude i zbrke oko čitavog slučaja', kazao je sudac.

Tužitelji kažu kako je ubojstvo financijski motivirano jer je spisateljica romana bila 'na rubu financijske propasti' u vrijeme suprugove smrti.

Dodali su kako bi Nancy Crampton-Brophy dobila ukupno 1,4 milijuna da je uspjela unovčiti suprugove razne police osiguranja.

Poroti su kazali kako je Nancy zamolila policiju da joj dâ napismeno da nije osumnjičena u ovom slučaju kako bi mogla podići 40.000 dolara od osiguranja.

Tužitelji su također kazali kako su pregledom njezina računala ustanovili da je pretraživala pojmove poput 'pištolj bez traga' što je, kažu, bio prvi korak u planiranju muževog ubojstva.

Među prvim svjedocima tužitelja su bili zaposlenici i studenti Instituta za kulinarstvo koji su otkrili Brophyjevo tijelo u predavaonici.

Obrana je kazala kako je njezina internetska pretraga o pištoljima i kasnija kupovina vatrenog oružja bila dio istraživanja za novi roman o ženi koja želi otići iz nasilne veze.

Također su kazali da je, unatoč tome što je par imao nekih financijskih poteškoća, Nancy financijski dodatno propala nakon muževe smrti, što opovrgava tvrdnju tužitelja da je ubila muža kako bi profitirala.

Crampton-Brophy je vijest o smrti muža s najmilijima podijelila na društvenim mrežama: 'Moj muž i moj najbolji prijatelj, chef Dan Brophy, ubijen je jučer ujutro. Za sve vas koji ste mi bliski i mislite da ovo zaslužuje telefonski poziv, u pravu ste, no ja još uvijek pokušavam u svemu ovome naći neki smisao.'

Jedan susjed je lokalnim medijima rekao kako Crampton-Brophy dobro podnosi muževu smrt te da je jako zaposlena.

'Možda neki ljudi podnose stvari bolje od ostalih', kazao je za KOIN-TV Don McConnell.

'Čak i kad mi je rekla da je osumnjičena, pomislio sam: 'Pa dobro, uvijek prvo osumnjiče bračnog druga.''

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:03