KASNIMO S DIREKTIVOM

Autorska prava: Pokrenut postupak protiv većine članica EU-a, među njima je i Hrvatska

Nakon službenih opomena može uslijediti obrazloženo mišljenje, a ako se ni time ne postigne željeni rezultat, slijedi tužba pred sudom EU-a
 Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Europska komisija u ponedjeljak je poslala službene opomene većini država članica, a među njima je Hrvatska, zbog kašnjenja u prenošenju dviju direktiva o autorskim pravima u nacionalna zakonodavstva.

Komisija je od 22 države članice zatražila da joj dostave informacije o tome kako su pravila iz Direktive autorskim pravima uvedena u njihovo nacionalno zakonodavstvo.

Te su informacije zatražene od Austrije, Belgije, Bugarske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Španjolske, Finske, Francuske, Hrvatske, Irske, Italije, Litve, Luksemburga, Latvije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Švedske, Slovenije i Slovačke.

Iste informacije Komisija je zatražila od 21 članice u vezi s Direktivom o internetskim televizijskim i radijskim programima. Riječ je o istim državama članicama koje su dobile opomenu i za prvu direktivu, jedino je Danska izostavljena.

Slanje službenih opomena prvi je korak u pokretanju postupka zbog povrede prava EU-a.

Nakon službenih opomena može uslijediti obrazloženo mišljenje, a ako se ni time ne postigne željeni rezultat, slijedi tužba pred sudom EU-a.

Cilj dviju direktiva donesenih 2019. godine jest modernizirati pravila EU o autorskim pravima i omogućiti potrošačima i autorima da maksimalno iskoriste digitalni svijet.

Te direktive trebale bi ojačati položaj kreativnih industrija, omogućiti veće korištenje digitalnih usluga u osnovnim područjima društva i olakšati distribuciju radijskih i televizijskih programa diljem EU-a.

Rok za prijenos ovih direktiva u nacionalno zakonodavstvo bio je 7. lipnja 2021.

Opomenute države članice sad imaju dva mjeseca da odgovore na pisma i poduzmu potrebne mjere.

U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može odlučiti izdati obrazložena mišljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 07:37