OPASNOST

AVIOKOMPANIJE MIJENJAJU RUTE 'Ruski projektili koji lete prema Siriji prijetnja su civilnim avionima, sjetite se malezijskog Boeinga u Ukrajini'

 AFP

Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) i Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) upozorile su zrakoplovne kompanije da im u zračnom prostoru iznad Irana, Iraka i Kaspijskog mora prijeti opasnost od dalekometnih projektila kojima Rusija gađa ciljeve u Siriji, piše britanski Telegraph .

Nekoliko kompanija, među njima i Air France, već su prihvatile sugestiju te više ne lete iznad spomenutih područja. Strah zbog potencijalne katastrofe utemeljen je na rušenju zrakoplova Malaysian Airlines (let MH17) prošle godine u Ukrajini, prilikom čega je poginulo svih 283 putnika i 15 članova posade. Zapadne države uvjerene su da je Boeing 777 srušen projektilom koji su ispalile proruske separatističke snage, stoga se javila bojazan da se sličan incident ne ponovi iznad Kaspijskog mora odakle dalekometni projektili ruske mornarice gađaju 1600 kilometara udaljene siljeve u Siriji.

Iako zrakoplovne vlasti još uvijek nisu izdale otvorene direktive aviokompanijama da izbjegavaju spomenute prostore, neke su to napravile makar im se time povećava trošak zbog dužeg puta i veće količine potrebnog goriva.

Važno je napomenuti kako dalekometni projektili u pravilu lete na prilično niskim visinama (do 200 metara) kako bi se izbjeglo njihovo otkrivanje putem radara, dok civilni zrakoplovi uglavnom lete na visinama između 9 i 12 tisuća metara. Rizik da projektil pogodi civlni zrakoplov naočigled je malen, no valja se prisjetiti kako su od početka ruskih akcija protiv Islamske države (ili pobunjeničkih grupa koje se bore i protiv Asada i protiv ISIL-a, kako tvrde Amerikanci) četiri projektila potpuno promašila metu i završila u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:13