DRAMA U ZRAKU

AVION 'POTONUO' VIŠE OD 7.000 METARA JER SU PILOT I KOPILOT PUŠILI U KOKPITU? Incident usred leta: 'Iznenada su počele ispadati maske s kisikom'

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Boeing 737 kineske aviokompanije Air China, koji je u utorak sa 153 putnika i devet članova posade letio iz Hong Konga u Dalian, u razmaku od svega deset minuta "propao" je s visine od 10.600 na 3000 metara, prenosi Daily Mail.

Putnik, koji je kineskim medijima dao samo svoje prezime - Wang, prepričao je kako su odjednom uzduž cijeloga zrakoplova, iznad sjedala, ispale maske s kisikom, zbog čega su se ljudi prilično uplašili, ali srećom, nitko nije stradao, a avion se vrlo brzo vratio na svoju uobičajenu visinu. Također se navodi da su piloti odbili prizemljiti zrakoplov na nekom od najbližih aerodroma - s obzirom da neočekivano poniranje nije ostavilo nikakvih oštećenja na avionu, nastavili su let do odredišta.

- Samo su nam rekli da je u pilotskoj kabini došlo do dekompresije - izjavio je putnik Wang.

Ipak, kineska agencija za civilno zrakoplovstvo odlučila je detaljno istražiti ovaj slučaj, pogotovo nakon što se iz nekoliko različitih izvora moglo čuti kako je za sve kriv - incident s pušenjem. Naime, navodno su piloti u kokpitu zapalili cigarete, zbog čega je došlo do nagloga pada tlaka, a prema mišljenjima koje su dali i drugi stručnjaci za zračni promet, sporna je i činjenica što kineski piloti, čak i nakon ispadanja maski s kisikom, nisu željeli spustiti avion, nego su nastavili let.

Jedan inženjer zrakoplovstva, koji je htio ostati anoniman, za South China Morning Post objasnio je kako su piloti "možda željeli prikriti dim cigarete pa su isključili ventilator u kokpitu kako bi spriječili cirkulaciju dima u kabini".

- Moguće je i da su okrenuli pogrešnu sklopku, primjerice onu za zatvaranje pneumatskih ventila za izolaciju, koji utječu na tlak u kabini, što je moglo uzrokovati padanje maski - dodao je dotični inženjer.

- Ako istraga pokaže da je bilo i najmanjeg kršenja propisa, ozbiljno ćemo se pozabaviti zaposlenicima odgovornima za probleme nastale na letu iz Hong Konga u Dalian. Prema njima ćemo, bez sumnje, imati nultu toleranciju - stoji u priopćenju koje je potpisala aviokompanija Air China.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:39