EGIPAT SE NAORUŽAVA

Avione kupili od Francuza, tenkove od Rusije, a sad J. Koreji daju milijarde za haubice: ‘Želimo 200 komada‘

Sustav K9 čini gotovo 50 posto globalnog tržišta samohodnih haubica, budući da je uključen u obrambene sustave sedam zemalja

Južnokorejske samohodne haubice K9

 Dong-a Ilbo/AFP

Južnokorejska Hanwha Defense potpisala je najveći ugovor o izvozu svojih samohodnih haubica K9 i pratećih vozila u Egipat, objavila je južnokorejska uprava programa obrambene nabave 1. veljače.

Vodeća južnokorejska kompanija koja se bavi proizvodnjom oružja i obrambenih sustava nije otkrila detalje dogovora čija je vrijednost oko 1,7 milijardi dolara, no izvor upoznat s dogovorom rekao je za Defense News kako će oko 200 jedinica topničkih sustava K9 biti isporučeno egipatskoj vojsci, zajedno s brojnim pomoćnim vozilima, kao što su vozila za opskrbu streljivom K10.

Prema dogovoru, većina toga trebala bi se proizvoditi u Tvornici 200, državnom obrambenom proizvodnom pogonu nedaleko od egipatske prijestolnice Kaira, dok će početnu seriju isporučiti Hanwha Defense, navodi izvor.

Kako javlja DAPA, južnokorejsko tijelo za nabavu i razvoj obrambene opreme, svečanost potpisivanja održana je u Kairu. Povijest tog dugo očekivanog dogovora seže najmanje do 2009. godine, kada je Egipat izrazio interes za modernizaciju svojih topničkih sustava. No, napori u tom smjeru su odgođeni za gotovo cijelo desetljeće jer je ta zemlja u međuvremenu doživjela val prodemokratskih prosvjeda i nemira, poznat kao Arapsko proljeće, tijekom kojega je s početkom 2011. godine u zemljama regije došlo do više revolucija i građanskih ratova.

"Najnoviji dogovor je prvi izvoz samohodne haubice K9 u Afriku nakon uspješnog izvoza topničkih sustava u europske i azijsko-pacifičke zemlje", navela je DAPA. "Ovo je najveći posao s K9, što Egipat čini osmom zemljom koja u operativu uklapa sustav K9", dodaju.

Zadovoljava NATO standarde

Tvrtka Hanwha Defense, proizvođač kopnenih sustava povezan s Hanwha Group, sudjelovala je na izložbi Egypt Defense Expo od 29. studenog do 2. prosinca prošle godine, tijekom kojeg je predstavio svoj samohodni top. Na dan otvaranja izložbe, egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sissi sastao se sa Son Jae-ilom, predsjednikom i glavnim izvršnim direktorom tvrtke Hanwha Defense, kako bi razgovarali o bilateralnoj suradnji, uključujući i potencijalnu nabavku topničkih sustava.

Tada je ured egipatskog predsjednika rekao da su na sastanku "razmotrene mogućnosti za jačanje zajedničke suradnje u svjetlu modernih tehnoloških i proizvodnih sposobnosti korejske tvrtke".

K9 čini gotovo 50 posto globalnog tržišta samohodnih haubica, budući da je već uveden u obrambene sustave sedam zemalja - Južne Koreje, Turske, Poljske, Indije, Finske, Norveške i Estonije. Australija je nedavno također potpisala ugovor za K9.

Gusjenični topnički sustav zadovoljava NATO standarde i može se koristiti u širokom rasponu okruženja, uključujući snježne terene i pustinje.

Opremljeno kupolom koja se okreće za 360 stupnjeva, to oružje od 47 tona ima domet 40 kilometara i kreće se brzinom i do 67 kilometara na sat. Haubica je opremljena automatskim sustavom za upravljanje paljbom, može ispaljivati projektile unutar 30 sekundi u statičnom položaju i unutar 60 sekundi dok je u pokretu.

Egipat kupuje od svih

Egipat je ovom kupnjom pokazao da i dalje slijedi politiku vrlo diverzificirane nabave naoružanja. Na primjer, imaju borbene avione kupljene od Francuske, SAD-a i Rusije (Rafale, F-16, odnosno Migovi 29), ruske i američke borbene i transportne helikoptere (Mi-17. Mi-35, Ka-50, odnosno AH-64 Apache i CH-47 Chinook), opet ruske i američke tenkove (T-90 i M1 Abrams), i tako dalje...

Od tih poslova najrecentnija je kupnja novih 30 borbenih aviona Rafale od Francuske (dogovorena lani) te 500 ruskih tenkova T-90MS koja je ugovorena sredinom 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:56