ca
RAST NAPETOSTI

Azerbajdžan u novoj ofenzivi na Nagorno Karabah: ‘Vode se žestoke borbe, srušena su tri aviona‘

Vojska je krenula na regiju i sa sjevera i s juga, reklo je ministarstvo koje je dodalo da su srušena tri azerbajdžanska zrakoplova
Oštećene zgrade u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno Karabaha
 AFP

Azerbajdžanska kopnena vojska iznova je pokrenula veliki napad na osporavanu regiju Nagorno Karabah, prema riječima armenskog ministarstva obrane, koje je izvijestilo o "žestokim borbama".

Vojska je krenula na regiju koju drže kršćanski armenski separatisti, i sa sjevera i s juga, reklo je ministarstvo koje je dodalo da su srušena tri azerbajdžanska borbena zrakoplova.

Nije bilo moguće odmah provjeriti istinitost tih informacija. 

Svjetske sile pozivaju na prekid sukoba između Azerbajdžana i Armenije od nedjelje, kad je ponovno započeo sukob za regiju, koja formalno pripada dominantno muslimanskom Azerbajdžanu.

Armenski izvori navode da je u sukobu u regiji u kojoj živi oko 145 tisuća ljudi, poginulo više od 200, dok je Azerbajdžan rekao nedavno da je poginulo 19 civila, a ranjeno njih 60.

image
Oštećene zgrade u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno Karabaha
AFP
image
Oštećene zgrade u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno Karabaha
AFP

Armenija kaže da je Azerbajdžan rasporedio još vojske u sukobljeno područje, što vlada u Bakuu nije potvrdila.

Azerbajdžan i Armenija prethodno su ratovale zbog Nagorno Karabaha kasnih 1980-ih i 1990-ih, dok su se uslijed kolapsa Sovjetskog Saveza transformirale u nezavisne zemlje. 

Pretpostavlja se da je rat, koji je završio krhkim mirom 1994. godine, odnio živote desetaka tisuća ljudi, uključujući i više od 1000 civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2020 04:22