BEZ OBJAŠNJENJA

Azerbajdžanske vlasti uhitile bivšeg čelnika Nagorno-Karabaha: ‘Bježao je u Armeniju s tisućama drugih‘

Ruben Vardanjan uhićen je dok je pokušao prijeći u Armeniju, nema pojedinosti o tomu za što je optužen

Azerbajdžanski vojnici na Nagorno-Karabahu/Ilustracija

 Emmanuel Dunand/Afp

Azerbajdžanske vlasti objavile su u srijedu da su uhitile bivšeg čelnika Nagorno-Karabaha, Rubena Vardanjana, koji je pokušavao otići u Armeniju, tjedan dana nakon brze ofenzive Azerbajdžana na ovu kavkasku regiju.

Vardanjan, poslovni čovjek koji je vodio separatističku vladu enklave od studenoga 2022. do veljače 2023., "uhićen je", objavila je nacionalna pogranična služba, no nije navela pojedinosti o tomu za što je optužen.

Vardanjan je rođen 1968. godine. "Predan je nadležnim tijelima" u glavnome gradu Bakuu, stoji u priopćenju popraćenom fotografijom uhićene osobe uz dvojicu zaštitara.

Informaciju o uhićenju potvrdila je njegova supruga Veronika Zonabend na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

"Moj je suprug uhićen jutros na granici dok je pokušavao pobjeći s tisućama Armenaca", napisala je, pozvavši na "molitve i podršku" za njegovo oslobođenje.

Od predaje pobunjenika i sporazuma o prekidu vatre koji enklavu stavlja pod kontrolu Bakua, u Armeniju je pobjeglo oko 42.500 izbjeglica.

Azerbajdžan je obećao da će pobunjenicima koji predaju oružje dopustiti da otiđu. Ali "svi oni koji su počinili ratne zločine za vrijeme ratova u Karabahu, moraju nam biti predani", rekao je u utorak AFP-u vladin izvor.

Trenutačno, uz posredovanje Moskve traju pregovori o reintegraciji secesionističkog teritorija u Azerbajdžan, gdje su brojni stanovnici ostali blokirani.

Prije prošlotjedne operacije, pretežno kršćanska Armenija i pretežno muslimanski Azerbajdžan su, od raspada SSSR-a 1991. godine vodili dva rata zbog regije Nagorno-Karabah.

U tome području živi oko 120.000 etničkih Armenaca, no regija je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:31