MINISTAR GRADITELJSTVA

Bačić: ‘Preko tvrtke 24-godišnjeg Filipa Mihalića nisu se nabavljali antigenski testovi, nego maskice‘

‘Prema mojim informacijama, uz malu ogradu da ću još dodatno provjeriti, nabavljane su maske, mislim da je iznos 3.000 eura‘

Branko Bačić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić ustvrdio je u četvrtak da je to ministarstvo nabavljalo zaštitne maskice, a ne antigenske testove od varaždinske tvrtke Buryen čijeg 24-godišnjeg vlasnika Filipa Mihalića istražuje USKOK.

"Prema mojim informacijama, uz malu ogradu da ću još dodatno provjeriti, nisu nabavljani antigenski testovi koji su sada suspektni, nego su nabavljane maske za zaštitu djelatnika, mislim da je iznos 3.000 eura", rekao je Bačić novinarima nakon treće ministarske konferencije Unije za Mediteran o održivom urbanom razvoju.

Upitan je li ministar obrane Mario Banožić odustao od prijave za APN kredit i je li se uopće trebao prijaviti, Bačić je odgovorio da se to treba pitati Banožića.

"Kao resorni ministar od svojih zaposlenika i službenika tijela državne uprave u djelokrugu mog ministarstva isključivo tražim da postupaju u skladu sa zakonom, a nije moje da bilo kome dijelim moralne, etičke i bilo kakve packe. Na svakome je od nas odluka kako će postupati u svakom pojedinom slučaju", dodao je.

Na pitanje je li se tijekom obnove nakon potresa razmišljalo o modularnim rješenjima zamjenskih kuća, Bačić je odgovorio da je odluka o odabiru na vlasnicima kuća.

Najveća potražnja, naveo je, bila je za kućama koje se grade na principu suhe drvene gradnje te se najveći dio kuća, koji se u tom prvom dijelu gradi, odnosi upravo na suhu drvenu gradnju.

Ljudi su se velikim dijelom usmjeravali prema takvoj gradnji jer im je ona omogućavala da za istu površinu dobiju više soba, pojasnio je Bačić. Međutim, dodao je, za takvu gradnju u Hrvatskoj nije bilo puno građevinskih tvrtki te sada postoje određeni problemi s dovršavanjem tih zgrada.

Ministar je naglasio i da je izvođaču radova dan nalog da mora završiti te objekte u planiranom roku, inače će biti uklonjen s gradilišta.

Postavši ministrom i proučivši tipske projekte, Bačić je sa svojim suradnicima ocijenio kako ih je bolje preprojektirati te da je klasična zidana gradnja u našoj tradiciji te je prihvatljivija, jednostavnija i brža nego suha drvena gradnja.

"Na nekoliko projekata smo krenuli s montažnim kućama i dobili ponudu koja dvostruko prelazi projektantsku cijenu, tako da još nismo donijeli odluku", napomenuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2023 05:58