MUČNA SAGA

'BACIO ME U ZID, GASIO MI CIGARETE NA RUKAMA, MISLILA SAM DA ĆE ME UBITI' Šokantna ispovijest bivše žene pisca Trumpovih govora uzdrmala Bijelu kuću

Bijela kuća i David Sorensen u krugu
 Zachary Frank / Screenshot: YouTube / Profimedia, Alamy

Samo dva dana nakon što je bivši visoki dužnosnik u Bijeloj kući Rob Porter podnio ostavku nakon optužbi da je zlostavljao dvije bivše supruge, Bijela kuća našla se u centru pažnje zbog novog skandala vezanog uz obiteljsko zlostavljanje.

Naime, u petak je ostavku dao i pisac govora u Bijeloj kući, David Sorensen, suočen s navodima svoje bivše žene Jessice Corbett koja tvrdi da ju je fizički i psihički zlostavljao tijekom njihova turbulentnog braka. Iako je optužbe bivše žene oštro zanijekao, kontrirajući da je zapravo ona zlostavljala njega, Sorensen je ipak podnio ostavku na svoju poziciju u Bijeloj kući, piše Washington Post.

Corbett je za Washington Post rekla da je nasilno ponašanje svojeg muža opisala agentima FBI-a koji su prošle jeseni provodili sigurnosnu provjeru Sorensena, koju moraju proći mnogi zaposlenici Zapadnog krila, iako je veći broj njih u Trumpovoj administraciji zaposlen usprkos što su nalazi provjere bili negativni, uključujući i spomenutog Portera. Dužnosnici Bijele kuće rekli su da su za optužbe bivše gospođe Sorensen saznali tek u četvrtak navečer, netom prije što su iz ih Washington Posta zatražili da komentiraju situaciju.

- Odmah smo ga suočili s optužbama, on ih je zanijekao i podnio ostavku - rekao je zamjenik glasnogovornice Bijele kuće Raj Shah u petak navečer.

Sam Sorensen je pak za Post u SMS poruci rekao da je podnio ostavku jer "nije želio da se Bijela kuća mora baviti s ovom distrakcijom".

- Bijela kuća treba se koncentrirati na povijesne uspjehe koje je predsjednik Trump postigao za američke građane - rekao je.

Bojala se za život

Službenici iz Trumpove administracije za Post su rekli da Sorensenova pozicija pisca govora za Vijeće o kvaliteti okoliša, dijela Izvršnog ureda predsjednika, nije zahtijevala odobrenje sigurnosnih službi. Usprkos tome, provjera Sorensena i dalje traje, rekli su iz Bijele kuće. FBI nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Corbett je prvi put kontaktirala novinare Washington Posta tjedan dana prije nego je slučaj Roba Portera, inače dečka Trumpove direktorice komunikacija Hope Hicks, procurio u javnost. Ispričala je kako je Sorensen tijekom njihova braka, koji je trajao dvije i pol godine i završio razvodom u jesen prošle godine, prešao autom preko njezina stopala, ugasio cigaretu na njezinoj ruci, bacio je u zid i prijeteći je zgrabio za kosu dok su bili sami na njihovom brodu u zabačenim vodama uz obalu države Maine. Zbog tog posljednjeg incidenta na brodu, bojala se za svoj život, kaže.

Tijekom zadnjeg perioda njihova braka Sorensen je bio savjetnik republikanskom guverneru države Maine, Paulu LaPageu. Corbett je za Post rekla kako su veze njezina bivšeg supruga s najvišim državnim dužnosnicima bile razlog što nije ranije iznijela optužbe za zlostavljanje.

Corbett je također rekla da je alkohol igrao ulogu u nekoliko incidenata i priznala da je ošamarila Sorensena u više navrata nakon što bi je vulgarno izvrijeđao. Dvoje prijatelja i kolega gospođe Corbett rekli su za Post da im se povjerila tijekom braka o tome da je muž zlostavlja. Sama Corbett je pak Postu pokazala SMS poruke i e-mailove u kojima ju bivši suprug vrijeđa koristeći vulgarni rječnik. Također je novinarima Posta dala i fotografiju na kojoj je vidljiv ožiljak od cigarete koju je Sorensen ugasio na njezinoj ruci, kako tvrdi.

Njegova strana priče

S druge strane, Sorensen je u podužoj izjavi rekao da "nikada nije počinio bilo kakav čin nasilja prema bilo kojoj ženi tijekom cijelog svojeg života".

- Zapravo sam ja bio žrtva opetovanog fizičkog nasilja tijekom našeg braka, ne ona - rekao je Sorensen i dodao da se konzultirao s odvjetnikom te istražuje opcije kojima bi pravnim putem odgovorio na, kako kaže, klevete bivše supruge.

Sorensen tako tvrdi da ga je Corbett udarila u više navrata. Nakon jednog takvog incidenta pokušao je napustiti dom u svojem autu, a ona je trčala za njim dok je odlazio iz dvorišta i pritom se ozlijedila. U drugom incidentu je pak zgrabila volan dok je vozio na autocesti te ga tijekom svađe udarila šakom u lice.

Kao i njegova žena, i Sorensen je Postu dao fotografije tjelesnih ozljeda, uglavnom modrica i ogrebotina, za koje tvrdi da mu je njegova žena nanijela tijekom njihovih svađa. Iako nije htio da detalji o njihovom turbulentnom braku izađu u javnost, za Post je rekao:

- Ovaj incident je prilika da se stavi naglasak na problem o kojem se izuzetno malo priča, a to je obiteljsko nasilje u kojima žene zlostavljaju muškarce.

Nakon što su novinari Posta dobili i njegovu stranu ove mučne priče, zatražili su komentar od Corbett. Ona je i dalje ostala pri svojoj tvrdnji da njezino nasilje nikada nije eskaliralo dalje od šamara.

- Sve što sam vam rekla je 100 posto točno i zato je on danas ponudio ostavku.

Turbulentni brak

Razvod blago rečeno nesložnog bračnog para finaliziran je u rujnu 2017. Već sljedećeg mjeseca, točnije 5. listopada, Corbett je posjetio agent FBI-a. Taj posjet bio je dio prethodne provjere Sorensena, a Corbett tvrdi da je agentu tada ispričala o nasilničkom ponašanju svojeg bivšeg muža.

- Bila je malo nervozna zbog toga. Poslije mi je rekla da im je ispričala istinu - rekao je za Post jedan republikanac iz Mainea upoznat s obitelji.

Corbett je pak u jednom od nekoliko razgovora za Post rekla da je "strašno kako netko poput njezinog muža može imati pristup Bijeloj kući nakon onoga što je ispričala FBI-u".

- Svatko može pomisliti da ste vi super tip, a vi zapravo tijekom noći bacate žene u zid - rekla je Corbett.

Sorensen pak, tvrdi drugačije.

- Kao i većina zlostavljača, ona je vrlo vješta u kontroliranju svojeg bijesa kako nitko drugi ne bi svjedočio fizičkim napadima na mene.

Corbett i Sorensen su tijekom svojeg kratkog braka bili vrlo poznati u republikanskim krugovima u Maineu. Ona je svojevremeno radila u kampanji za senatora iz Floride Marca Rubija i u neslavno propaloj predsjedničkoj kampanji bivšeg čelnika Kongresa Newta Gingricha. Naposljetku je radila i kao financijski direktor kampanje republikanca iz Mainea Brucea Poliquina koji je izabran u Kongres. Sorensen je pak bio bivši glasnogovornik republikanaca iz Mainea, a radio je i kao glasnogovornik Ministarstva zdravstva države Maine.

Odvjetnici nije rekla ništa

Par je bio u najužem krugu guvernera LaPagea pa je Corbett čak i bila djeveruša na svadbi njegove kćeri Lauren. Upravo u noći nakon te svadbe Sorensen ju je bacio u zid, tvrdi Corbett. Nakon te noći izjadala se svojoj majci, rekla da želi razvod, a čak je priznala i da razmišlja o samoubojstvu.

- On me ubija - napisala je majci u poruci.

Usporedno s tim, Sorensen je rapidno napredovao u karijeri - 18. studenog iste godine imenovan je guvernerovim savjetnikom, a pod njegov portfelj potpadalo je i pitanje borbe protiv obiteljskog nasilja. Guverner LaPage na to je bio naročito osjetljiv, budući da je sam kao dijete bio žrtva obiteljskog zlostavljanja.

Corbett je rekla Postu i da se povjerila guvernerovoj kćeri Lauren i zamolila je da kaže ocu da porazgovara sa Sorensenom. Lauren LaPage je o slučaju rekla da je "bila svjesna da Sorensenovi imaju problema u braku, ali da nije vidjela dokaze koji bi upućivali na zlostavljanje i/ ili nasilje".

Iz ureda guvernera je pak poručeno da oni ne toleriraju obiteljsko nasilje i da im nitko nije iznio konkretne pritužbe gospođe Corbett o kojima je pričala za Post.

Prva žena ne vjeruje optužbama

Na strani Davida Sorensena je i njegova prva žena Mauranda Stahl, koja je u e-mailu za Post napisala da nikada nije vidjela da se njezin muž ponaša nasilno ili zlostavljački otkad ga je upoznala prije 10 godina.

- Tijekom tih godina ni jednom nije dignuo ruku na mene ili pokazivao znakove ponašanja za koje ga Jessica optužuje. Zbog toga mi je teško povjerovati u istinitost njenih optužbi - rekla je Stahl.

Istu priču ponavlja i odvjetnica Joanne Fryer, Sorensenova prijateljica, koja je tijekom razvoda Corbett i Sorensena Jessicu upitala je li u njihovoj vezi bilo fizičkog nasilja. Ona je odgovorila da nije.

Corbett je to opravdala svojim strahom u to vrijeme.

- Bila sam uplašena. Htjela sam pomoć, ali nisam se osjećala sigurno pa nisam željela priznati koliko je bilo loše.

Njezin bliski prijatelj John Bremer na njezinoj je strani.

- Iz njezinih uplakanih poziva bilo je jasno da je žrtva zlostavljanja. Bili su to vrlo živi i intenzivni pozivi. To ne možete glumiti.

Neovisno o tome tko u konačnici u ovom slučaju govori istinu, Bijela kuća se nakon dvije ostavke zbog obiteljskog nasilja u samo jednom tjednu našla u novoj krizi, a pod posebnom se paljbom ovaj put našao šef kabineta John Kelly, koji je u prvi mah javno dao podršku Robu Porteru da bi samo nekoliko sati poslije tvrdio da je šokiran optužbama na njegov račun. Kasnije je na sastanku sa svojim osobljem svima naredio da prema javnosti komuniciraju njegovu tobožnju odlučnost, odnosno da je Portera otjerao iz Bijele kuće samo 40 minuta nakon što je doznao za što ga dvije bivše žene optužuju, iako je Porter s funkcije otišao samovoljno i to nekoliko dana nakon što su supruge sve ispričale Daily Mailu.

New York Times piše da je Kelly spreman i na ostavku, a ABC News je već objavio popis potencijalnih njegovih nasljednika. Potragu za novim šefom kabineta navodno predvodi Ivanka Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:36