OŠTRA KRITIKA

Baerbock o gušenju prosvjeda u Iranu: ‘Teheran je na pogrešnoj strani povijesti‘

Dodala je i kako će Europska unija zabraniti ulazak odgovornima i zamrznuti njihovu imovinu u bloku

Annalena Baerbock 

 KAY NIETFELD/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock oštro je kritizirala iransko vodstvo u jeku nasilnog gušenja prosvjeda u Iranu izazvanih smrću mlade žene u pritvoru zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa odijevanja.

"Svatko tko premlaćuje žene i djevojke na ulicama, otima ljude koji ne žele ništa osim slobodnog života, proizvoljno ih uhićuje, osuđuje na smrt, nalazi se na pogrešnoj strani povijesti", rekla je Baerbock za list Bild am Sonntag.

Baerbock je dodala kako će Europska unija zabraniti ulazak odgovornima za gušenje prosvjeda i zamrznuti njihovu imovinu u bloku.

U Iranu se tjednima prosvjeduje zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je moralna policija u Teheranu privela zbog navodnog kršenja strogih državnih propisa o odijevanju žena.

Nije jasan točan uzrok smrti mlade Iranke. Kritičari krive policijsku brutalnost za njezinu smrt, dok vlasti inzistiraju da je umrla od srčanog zastoja.

Od njezine smrti prosvjeduje se u Iranu i svijetu protiv iranskih vlasti i strogih pravila odijevanja.

Prosvjedi postaju sve žešći kako ulaze u četvrti tjedan, a promatrači svjedoče sve većem građanskom neposluhu. Sigurnosne snage nasilno guše prosvjede, više je ubijenih i ozlijeđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:24