ŠEF WAGNERA

‘Bahmut ne možemo zauzeti direktno! A rat bi mogao trajati i 3 godine ako Rusija odluči jednu stvar‘

‘Zašto se za taj grad kaže da je ‘stroj za mljevenje mesa‘? Jer ukrajinska vojska šalje sve više i više jedinica...‘

Jevgenij Prigožin

 Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Ruske snage svim napornima pokušavaju okružiti i zauzeti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donbasa, koji je postao žarište ukrajinskog otpora ruskoj invaziji. Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Wagner, priznao je da ukrajinske trupe pružaju snažan otpor, ali da je izrazito važno za ruske snage zauzimanje tog uporišta.

- Bahmut je potreban kako bi naše trupe mogle bez problema djelovati. Zašto se za taj grad kaže da je ‘stroj za mljevenje mesa‘? Jer ukrajinska vojska šalje sve više i više jedinica. Vjerojatno je prerano za reći da smo blizu. Mnogo je cesta prema van, a manje cesta prema unutra – rekao je Prigožin u intervjuu s ruskim vojnim dopisnikom, a koji je prenio Reuters.

Prigožin je rekao da Moskva mora postaviti jasne ciljeve u svojoj operaciji, što prema njemu znači čvrsto utvrditi svoju prisutnost u istočnoj Ukrajini, odnosno gurati naprijed kako bi zauzela veći dio zemlje.

- Ukrajinske trupe su dobro uvježbane. Kao i svaki veliki grad, nemoguće ga je zauzeti direktno. Snalazimo se vrlo dobro. Prvo moramo tiho zauzeti Bahmut, a onda se time možemo glasno pohvaliti - dodao je Prigožin.

Komentirao je da bi Rusiji moglo trebati oko dvije godine da u potpunosti osigura kontrolu nad istočnim industrijskim središtem Ukrajine Donbasom.

Rat bi mogao trajati i tri godine ako Rusija odluči zauzeti teritorije istočno od rijeke Dnjepar – komentirao je. Ova izjava je svojevrsno priznanje poteškoća s kojima se Kremlj suočio tijekom rata u Ukrajini.

Prekid regrutiranja zatvorenika

Britanski vojni obavještajci objavili su informacije koje potvrđuju da je sve veće rivalstvo između Wagnera i ruskog ministarstva obrane. Najviše nesuglasica izbija na temi regrutiranja zatvorenika, za koje je Prigožin potvrdio da je prekinuto.

Wagner nije objavio informacije o tome koliko je osuđenika pristupilo njegovim redovima, ali brojke ruske kaznene službe objavljene u studenom pokazuju da je zatvorska populacija u zemlji pala za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.

Britansko ministarstvo piše da podaci ukazuju na pad stope zapošljavanja zatvorenika od prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:13