‘POVIJESNI DAN‘

Bahrein potpisao sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom, potez kritizirao dužnosnik PLO-a

Bahrein, SAD i Izrael istaknuli su putem zajedničke izjave da se radi o "povijesnom uspjehu u promicanju mira na Bliskom istoku
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i bahreinski kralj Hamadom bin Isom Al Kalifom
 RONEN ZVULUN and Fayez Nureldine/various sources/AFP

Bahrein se u petak potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom pridružio Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) zbog čega je oštro reagirao dužnosnik PLO-a koji je taj potez nazvao "izdajom palestinske stvari".

Nakon razgovora s bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom Al Kalifom te izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, američki predsjednik Donald Trump tu je vijest objavio na Twitteru.

U zajedničkoj izjavi su Bahrein, Sjedinjene Države te Izrael istaknuli da se radi o "povijesnom uspjehu u promicanju mira na Bliskom istoku.

"Uspostavom direktnog dijaloga i veza između dvaju dinamičnih društava i naprednih gospodarstava nastavit će se pozitivna preobrazba Bliskog istoka i osnažiti stabilnost, sigurnost i blagostanje u toj regiji", dodaje se u priopćenju.

Govoreći u Ovalnom uredu, Trump je rekao da su strane na Bliskom istoku "umorne od borbi" te natuknuo da bi se, u vezi s Palestincima, mogle dogoditi "dobre stvari", no nije išao u pojedinosti.

Odluku Bahreina i Izraela da krenu u normalizaciju odnosa nazvao je "uistinu povijesnim danom".

Također je istaknuo da je sporazum s Bahreinom postignut na samu godišnjicu terorističkih napada 11. rujna 2001. te je "počašćen" što se to dogodilo na spomenuti datum.

Izrazio je uvjerenje da će i druge zemlje krenuti u normalizaciju odnosa s Izraelom, poručivši da je počela transformacija bliskoistočne regije.

UAE je pod američkim pokroviteljstvom prošli mjesec pristao na normalizaciju odnosa s Izraelom. Sporazum će se potpisati 15. rujna na svečanosti u Bijeloj kući, a osim predsjednika Trumpa bit će nazočni i izraelski premijer Netanyahu i ministar vanjskih poslova UAE Šeik Abdulah bin Zajed al-Nahjan.

Administracija predsjednika Trumpa nastoji i druge arapske zemlje privoljeti na pokretanje dijaloga s Izraelom, no Saudijska Arabija, kao najmoćnija od njih, dala je do znanja da nije spremna.

Bahrein je blizak saveznik Saudijske Arabije i sjedište regionalnog stožera američke ratne mornarice.

Odluku Bahreina odmah su pozdravili UAE i egipatski predsjednik.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a čestitalo je Bahreinu i Izraelu, napisala je glasnogovornica Hend al-Otaiba na Twitteru.

Sporazum će pomoći uspostaviti "stabilnost i mir na Bliskom istoku na način da se postigne pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja", napisao je na Twitteru predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Dosad su diplomatske odnose s Izraelom uspotavile samo dvije arapske zemlje, Egipat (1979.) te Jordan (1994.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:54