SMRTNA KAZNA

‘Baka mula‘ na korak do preseljenja na ‘đavolji otok‘, tamo je čeka streljački vod

‘Umiranje me ne brine. Nisam ni mislila ni da ću poživjeti ovako dugo. Ono što me uznemiruje je javno poniženje‘, kaže Lindsay

Lindsay June Sandiford

 Sonny Tumbelaka/Afp/Profimedia/Sonny Tumbelaka/afp/profimedia

Ako joj u posljednji tren presuda ne bude preinačena, britanska ‘baka švercerica droge‘, Lindsay Sandiford, mogla bi skončati pred streljačkim vodom nakon što je više od desetljeća provela iščekujući smrtnu kaznu na tzv. ‘otoku pogubljenja‘ u Indoneziji, piše Daily Mail.

Kako je Jutarnji već pisao, 67-godišnjakinja je osuđena na smrt 2013. godine nakon što ju je sud proglasio krivom za pokušaj krijumčarenja kokaina vrijednog 1,8 milijuna eura. Drogu je pokušala unijeti u Indoneziju u svom kovčegu.

Poznata je kao ‘Kraljica zatvora Kerobokan‘, popravne ustanove iza čijih je rešetaka već 12 godina, gdje ‘večera odreske i vodi tečajeve pletenja‘, prema riječima drugih zatvorenica.

Zatvor za najgore kriminalce

No više neće imati takav tretman ako bude premještena u zatvor na otoku Nusa Kambangan - poznat i kao ‘indonezijski Alkatraz‘.

Unatoč slikovitim bijelim pješčanim plažama, taj je otok poznat po strogim zatvorima, gdje kaznu izdržava više od 2.000 najgorih kriminalaca, uključujući dilere droge i ubojice.

Britanska umirovljenica kaže kako se boji da će prije smrti biti ‘javno osramoćena‘ i očekuje da će s njome paradirati pred novinarima prije smaknuća.

Ako doista bude odlučeno da se njezina smrtna kazna provede, Sandiford će morati izdržati dugo putovanje u zatvor na Nusa Kambanganu, pri čemu će je avionom prebaciti u Yogyakartu te onda brodom na otok.

Baš kao i u slučaju drugih osuđenih krijumčara droge, u ponoć će ju, okovanih ruku i nogu, izvesti iz njezine ćelije.

Potom će je voditi nekoliko kilometara prašnjavim putem kroz šumu sve do ‘zone smrti‘, poznate kao Nirbaya.

Zatvorenici tada najčešće imaju povez na očima, obučeni su u bijelo i na prsima imaju posebnu tkaninu s nacrtanom metom.

Prije smrti, pita ih se imaju li posljednjih želja te ih se poreda ispred streljačkog voda.

Strijelci će pucati ravno u metu, a ako se dogodi da osuđenik na smrt preživi, tada će im pucati još jednom u glavu.

Lindsay Sandiford kaže kako se više ne boji smrti, već ju više brine proces odvođenja do mjesta gdje će biti pogubljena.

‘Neće mi biti teško suočiti se sa smrću. Nije to smrt kakvu bih odabrala, ali ne bih odabrala niti polagano umiranje od raka‘, kazala je za britanski Mirror.

‘Osjećam da se mogu nositi s time. No kad se to bude događalo, ne želim da dođe moja obitelj. Ne želim nikakvu galamu. Jedina stvar u vezi života koja je posve sigurna je da se nitko neće izvući živ.‘

‘Umiranje me ne brine. Iskreno, nikad nisam mislila ni da ću poživjeti ovako dugo. Ono što me uznemiruje je javno poniženje. Vuku vas preko pola države, paradiraju s vama ispred medija prije nego vas pogube. To je ono najstrašnije.‘

‘Moj je stav: Ako me želite upucati - upucajte me! Znam da sam učinila griznu stvar, no najgore mi je to ritualno javno ponižavanje u kojem, čini se, uživaju.‘

Tračak nade

Tračak nade pojavio se nakon što se nedavno doznalo da bi joj kazna iz smrtne mogla biti preinačena u doživotni zatvor zbog zakonskih promjena uvedenih u siječnju.

Jedna zatvorenica iz Lindsaynog zatvora kaže: ‘Ako se uspije provući kroz 2025., onda mislim da ima šanse izbjeći smrtnu kaznu.‘

Odvjetnica specijalizirana za ljudska prava, Felicity Gerry KC, pozvala je indonezijske vlasti da dozvole da Lindsay Sandiford bude prebačena u zatvor u Velikoj Britaniji.

‘Smrtna kazna, posebno za žene koje su uhvaćene u krijumčarenju droge, trebala bi biti ukinuta‘, rekla je Gerry koja je posjetila Lindsey 2015. godine.

‘Britanska vlada trebala bi poduzeti aktivne korake kako bi omogućili njezin povratak u Britaniju - ili kako bi služila kaznu blizu svoje obitelji ili kako bi bila puštena.

Lindsay Sandiford, inače baka dvoje unučadi, kaznu izdržava u jednom od najstrožih zatvora u Indoneziji, poznatom kao Hotel K, u kojem često izbijaju smrtonosni neredi.

Krijumčarka je uhvaćena 2012. kako leti na Bali iz Bangkoka s oko 0,3 kg kokaina.

Britanka iz Yorkshirea, koja dosad nije osuđivana, tvrdila je da ju je narko-banda sa sjedištem u Velikoj Britaniji prisilila da prokrijumčari kokain s Tajlanda na Bali tako što su zaprijetili da će ubiti jednog od njezina dva sina u Britaniji.

Osuđena je na smrtnu kaznu unatoč tome što je surađivala s policijom u akciji uhićenja viših članova bande, što je izazvalo negodovanje odvjetnika za ljudska prava i bivšeg ravnatelja javnog tužiteljstva Ujedinjenog Kraljevstva, Kena Macdonalda, koji je rekao da se s njom postupalo ‘prilično strogo‘.

Britanska vlada je više puta odbila financirati njezinu žalbu, unatoč presudi sudaca Vrhovnog suda u Londonu koji su rekli da su u njezinom slučaju zanemarene ‘značajne olakotne okolnosti‘.

Navodni vođa narko-bande, Julian Ponder (50), iz Brightona, pušten je iz zatvora Kerobokan krajem 2017. nakon glasina da je plaćeno više od milijun funti mita kako bi se odbacile optužbe za trgovinu ljudima protiv njega, njegove bivše partnerice Rachel Dougall i kolege Britanca Paula Bealesa.

Dougall je odslužio jednu godinu, a Beales četiri godine zbog umiješanosti u zavjeru.

Krijumčarima u Indoneziji prijete vrlo stroge kazne. Naime, ondje je oko 80 posto zatvorske populacije zatvoreno zbog optužbi za trgovanje drogom i čeka na pogubljenje.

No, posljednje pogubljenje u zemlji izvršeno je u srpnju 2016., kada su tri Nigerijca i jedan Indonežanin ustrijeljeni zbog kaznenih djela vezanih uz drogu.

Vjeruje se da je Sandiford bila prijateljica s Australcima Andrewom Chanom i Myuranom Sukumaranom koji su pogubljeni zbog toga što su bili članovi ekipe krijumčara droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 18:35