SKANDAL TRESE SRBIJU

Baka Prase: ‘Koliko će mrtvih masnokosi ostaviti za sobom?‘; Mitrović: ‘Izađi na crtu, p****e‘

Ova polemika nikako nije intelektualna, ni rafinirana i u njoj se ne biraju sredstva

Baka Prase (lijevo) i Željko Mitrović

 Cropix

Srpsku javnost ovih dana zaokuplja sukob notornog bakanskog youtubera i (t)repera Bogdana Ilića, poznatijeg kao Baka Prase, i medijskog mogula Željka Mitrovića, vlasnika RTV Pinka.

Prema Bakinoj jučerašnjoj najavi, ovo nadjačavanje moglo bi večeras u 21 sat dobiti na zaletu s Ilićevim dokumentarcem protiv Mitrovića, pod šokantnim naslovom - "Vrijeme je da ubojice odgovaraju". Najavio ga je na Instagramu, gdje se inače titulira kao "Ministar YouTubea na Balkanu" i "Budući Predsednik Srbije", piše Slobodna Dalmacija.

"Koliko će mrtvih masnokosi ostaviti za sobom? Nije dovoljno jedno ubojstvo počinjeno od strane njegova sina, već još jedno ubojstvo počinjeno od strane izvjesnog Mitrovića, čiji identitet krijem za sada, također počinjeno u saobraćaju na pješačkom prijelazu brzinom od preko 80 na sat. A tko je odgovoran za smrt ljubavnice koja se predozirala u hotelskoj sobi, nakon što je konzumirala besmislene količine MDMA? Vrijeme je da ubojice odgovaraju", napisao je Baka Prase u Instagram storyju.

U videu objavljenom na YouTubeu 1. rujna Ilić se predstavlja kao zastupnik "nas, malih ljudi" koje napadaju "kriminalci i medijski giganti" koji "samo šmrču po cijeli dan".

Ne birajući riječi (na što tankoćutnije čitatelje posebno upozoravamo) bez pardona je nasrnuo na "masnokosog" moćnika, ostavljajući dojam odvažnog solista koji se ne da impresionirati njegovom moći.

Nakon što je gazda Pinka dan kasnije objavio snimak na kojem Prase bježi od njegovog osiguranja nakon što je došao pred zgradu Pinka, Baka je prekjučer uzvratito fotografijom snimljenom ispred Pinkove zgrade, na kojoj sa širokim osmjehom na licu u jednoj ruci drži golemi drveni penis, dok drugom pokazuje uzdignuti srednji prst, a u naslovu poručuje: "Mitroviću, puši!"

Ova polemika nikako nije intelektualna, ni rafinirana i u njoj se ne biraju sredstva.

Svađa je počela kada je Prase u jednom obraćanju uživo rekao da mu Mitrović duguje novac, što je vlasnik Pinka zanijekao. Nakon toga su krenuli s međusobnim optužbama za povezanost sa zločinačkom organizacijom, a Mitrović je u jednom trenutku čak rekao da je Ilić silovao jednu djevojku.

Prase je putem svog najubojitijeg oružja, YouTube kanala koji ima preko dva milijuna pretplatnika, objavio video u kojem je optužio Mitrovićeva sina Aleksandra da je bio blizak s Veljkom Belivukom, zloglasnim Veljom Nevoljom, vođom kriminalne skupine koju se tereti za mnoga teška kaznena djela, među kojima i sedam ubojstava, a kojem je Mitrović stariji navodno također dužan novac.

Ovaj ga je potom na Instagramu nazvao "malim govancetom i seljačićem (...) koji mi je nekad bio prijatelj", te dodao kako "iz etičkih i moralnih principa neće da piše o vremenu koje je Baka Prase proveo u gepeku, i zašto to nije prijavio policiji", niti će, kaže, pisati o "njegovim poznastvima i zajedničkim rođendanima s Veljom Nevoljom i drugim pripadnicima klana".

Podsjetio je Baka prase u svom videu i na nesretnu Andreu Bojanić, djevojku koju je Mitrović junior 2013. "pokosio" na pješačkom prijelazu svojim BMW-om X6 i pobjegao s mjesta nesreće. Vozio je 140 na sat, a Ilić u videu pokazuje i snimak automobila Aleksandra Mitrovića kako juri ulicom...

Sin Mitrović "odgovorio" je na optužbe u priopćenju u kojem ističe kako je njegovo pravo da kaže nešto u svoje ime, "ako ništa, barem istinu, jer je dosad nismo čuli". Piše da on, koji je bio kažnjen boravkom u kućnom pritvoru, "zbog tragične saobraćajne nesreće" ne spava "već skoro 10 godina. (...) Ali, to ne znači da ću dovijeka šutjeti!"

Poručuje da je "iza svoje nesreće stajao od prvog dana" i podsjeća da je suđenje trajalo preko sedam godina i bilo "otvoreno za novinare, studente Pravnog fakulteta, kao i za javnost".

"On se nijednom nije pojavio, a mogao je doći", piše Mitrović mlađi misleći na Ilića te dodaje: "Zato sada nepozvan i neobrazovan proziva i laže narod. Mogao bih u istoj maniri da pričam o njemu, ali je li to rješenje?"

Kikino samoubojstvo

Aleksandar je ipak iskoristio prigodu da podsjeti na slučaj samoubojstva gejmerice i youtuberice Kristine Đukić, "kad se (Baka Prase - op.) iživljavao nad Kikom putem interneta, nazivao je pogrdnim imenima, išao u gostovanja na nacionalne televizije da bi je prozivao zbog publiciteta, tad mu je bilo odlično, išao je do nebesa sa svojim samopouzdanjem, a poslije kad se dogodilo to što se dogodilo plakao je pred kamerama, ronio suze, kao da mu je rod najrođeniji, dok bježi u Amsterdam kod svojih roditelja".

Poručio je Prasetu da se "uči malo onome što mu otac propovijeda, čistijem životu duše". Ilićev je otac, naime, pravoslavni svećenik, što je posebno uočljiv podatak u Prasetovoj biografiji, znamo li na koji način ovaj godinama funkcionira na društvenim mrežama, svakako ne po crkvenom nauku.

No, otac, koji sa suprugom živi u Amsterdamu, upravo je stao iza sina u objavi na svom Facebook profilu, posvetivši mu pjesmu Pink Floyda "Shine On You Crazy Diamond" ("Sjaji, ti ludi dijamante").

"Bez obzira na povod, je li velik ili je banalan, ‘slučajan‘, a pod Božjom kapom ništa nije slučajno, ušao je u nemogući poduhvat. Da se sam obračunava s tvornicom zla. Pokušavao sam ga odgovoriti, ali ne vrijedi. Kad ga netko ucjenjuje ili mu prijeti, uključuje se na dugme. Kao i ja kad sam bio mlad", napisao je Nenad Ilić.

Aleksandar Mitrović veli dalje da je Baka Prase izrekao mnogo laži, "da sam mafijaš, kriminalac, itd.", a na publici je da odluči kome će vjerovati jer nekog neovisnog pravorijeka ovdje nema, niti mu se treba nadati, dok Mitrović jr. razrješenje nudi u - dvoboju šakama:

"Da ne bi bilo poslije da smo mi (Mitrovići - op.) batinaši, da država stoji iza nas, što je notorna laž, imam jedan fer i sportski prijedlog (...) Izazivam te ovim putem da izađeš sa mnom u ring, sportski, (...) u priznatom olimpijskom sportu, na boks ili kick-boks meč. (...) Samo želim narodu pokazati kolika si kukavica i koliko si ljudi zavio u crno svojim skoro terorističkim NAMJERNIM upropaštavanjem tuđih života na Internetu!", poručuje Aleksandar Mitrović i poziva Baku: "Bogdane, pokaži sada koliki si muškarac i izađi na crtu."

Podrška javnosti Prasetu

No, Prase je zapravo već izašao na prvu crtu bojišnice na YouTubeu, u onoj objavi od 1. rujna koju je dosad pogledalo gotovo milijun ljudi, koja ima 105 tisuća lajkova, a komentari su uglavnom u ovom tonu:

"Osjećam ogromnu dozu ponosa i divljenja prema tvojoj hrabrosti da javno kažeš ono što svi znamo, a što koči napredak u svim sferama i svakom smislu." (...) Iskreno se nadam da ćeš ostati živ i zdrav, da te neće ugroziti. Da mu se stane na put, ne može, realno, ali makar neka bude kao što je bilo... Sretno, Bogdane!" (...) "Samo istina iz tvojih usta izlazi." (...) "Što se tiče ove teme, mislim da će 90% Srbije da ga podrži."

A što se tiče komentara u "mainstream" medijima, Nova.rs donosi već u naslovu prilično jasnu i točnu ocjenu: "Mitrovića odavno netko nije ovako razbucao, tragedija je što je to Baka Prase", predviđajući da će ono što mu je kontroverzni youtuber poručio "odzvanjati danima".

Ali, Mitrović nije lak ni bezopasan protivnik. Od početka karijere često se sukobljavao, a s protivnicima se obračunavao putem svoje televizije, koristeći ja kao platformu za brutalne uvrede na njihov račun. Onih koji su mu se zamjerili u proteklih 20 godina nije malo.

No, ovaj put se namjerio junak na junaka, zaigrale se delije...

Prema autorici teksta na Novoj.rs, Mitrović je naletio na sebi sličnog i jako drčnog:

" (...) u obračunu s Bakom Prasetom naišao je na nešto što nije očekivao.

Kontroverzni youtuber, čovjek koji je zbog skandaloznog ponašanja i često prostačkih izjava nailazio na brojne kritike javnosti, danas predstavlja jedinu pravu ‘silu‘ koja se može suprotstaviti Mitroviću. (...) Ovu platformu koristi na gotovo isti način kao Mitrović svoju televiziju. Objavljujući video materijal u kojem se na brutalan način, uz psovke, vrijeđanja i ponižavanje, obračunava sa svakim tko mu ‘stane na crtu‘ neodoljivo podsjeća na manir Željka Mitrovića."

I doista jest bizarno što ovdje, poručuje autorica, "‘moralne gromade‘ pokušavaju dokazati tko više duguje, tko je više upleten s kriminalnim bosovima, tko je silovao... te posve ispravno zaključuje da u ovoj raspravi nema pobjednika.

Ali, napominje da je "simptomatično to što je jedan Baka Prase (...) u ovom trenutku jedina osoba koja se javno sukobljava sa Mitrovićem bez straha od posljedica", poručujući "dosta toga da netko tko ima moć može raditi što hoće nekažnjeno" i računajući isključivo na podršku armije svojih fanova.

Ili se bar tako čini nama s ove strane granice i zaslona. Naravno da se u Srbiji mnogu pitaju je li Prase u ovoj "samoubilačkoj" akciji doista sam.

Ispod svake nove objave Željka Mitrovića nižu se mnogi negativni komentari na njegov račun, dok ovaj iščekuje večerašnji Bakin dokumentarac koji u naslovu poziva "ubojice" na odgovornost. Osim ako njegova najava nije tek spinersko podizanje prašine.

Kako bilo, Mitrović Iliću ne namjerava ostati dužan. Tako je jučer u emisiji "Novo jutro" na svojoj televiziji voditeljici Jovani Jeremić gotovo sat vremena pričao o rekordnoj gledanosti TV Pinka i vlastitom humanitarnom radu, e da bi pri samom kraju za četvrtak u 20 sati najavio njegov dokumentarac o Baki Prasetu: kako je plaćao reket Velji Nevolji, a nije prijavljivao, kako je prenio spolnu bolest maloljetnici, zašto se Kika ubila i tko ju je navukao na drogu... (video na klik počinje na tom mjestu).

Ilićeva riječ protiv riječi Mitrovićeve - kome vjerovati, Prasetu ili "masnokosom"? Mitrović stariji nije raspoložen za ulazak u boksački ring kao njegov sin, ali poziva Baku na detektor laži. Bit će još "veselja" na brvnu s ova dva ovna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:41