SDA OSTALA BEZ VLASTI

Bakir Izetbegović i dalje odbija priznati poraz, optužuje Dragana Čovića: ‘Sami sebe lažu...‘

Izetbegović je kazao kako SDA ne planira blokade nego poziva izborne pobjednike na koaliranje

Bakir Izetbegović

 Elvis Barukcic/Afp

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ponovo je u nedjelju odbio priznati da je SDA gubitnik na izborima održanim 2. listopada ponavljajući poziv drugim strankama okupljenim oko bošnjačko-građanskog bloka na uspostavu široke koalicije koja bi se ravnopravno nosila s HDZ-om BiH i Miloradom Dodikom.

Nakon što je osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka ranije dogovorilo koaliciju s HDZ-om BiH, a u subotu su nakon sastanka s predsjednikom republike Srpske Dodikom potvrdili da će im partner na državnoj razini biti njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je sve to rezultat ucjena čelnika HDZ-a Dragana Čovića iz čega, kako tvrdi, ne može proisteći ništa dobro.

"Sami sebe lažu oni koji ulaze na takav način u ovu koaliciju. Uostalom, ne bih rekao ni da će je napraviti", izjavio je Izetbegović podsjećajući kako je SDA u suradnji s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića dobila kontrolni paket u klubu Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Federacije BiH pa time i mogućnost da presudno utječe na uspostavu izvršne vlasti u tom entitetu. Tvrdi kako je isključena mogućnost da se Komšić kojega je nazvao "ponosnim čovjekom" priključi "osmorci" i na taj način presudi omjeru snaga u Domu naroda.

Izetbegović je kazao kako SDA ne planira blokade nego poziva izborne pobjednike na koaliranje, a odgovornost za eventualnu blokadu uspostave vlasti prebacio je na "one koji pokušaju izbaciti izborne pobjednike".

Izetbegovićeva je teza kako je u takvim okolnostima realno jedino da s bošnjačke strane koalicijski partneri budu njegova SDA i DF a da im se pridruži SDP BiH, iako je čelnik te stranke Nermin Nikšić ranije potvrdio kako će oni ostati čvrsti partner i predvodnik "osmorke".

Dragan Čović prošlog je tjedna odbio svaku mogućnost razgovora sa SDA, a za naredni je tjedan najavio novi krug pregovora s "osmorkom" i Dodikom odnosno dogovor o programu koji bi nova vlast trebala provoditi kao i o raspodjeli ministarskih pozicija na državnoj razini kao i u Federaciji BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:34