SUKOBI U BiH

Bakir Izetbegović objasnio zašto je odbio prijedloge izborne reforme: ‘Izbora će biti!‘

Nije želio pristati na rješenja koja, po njegovoj ocjeni, uvode nejednaku vrijednost glasa...

Bakir Izetbegović

 Antonio Balic/Cropix

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju da je odbio plan izborne reforme u BiH jer nije želio pristati na rješenja koja, po njegovoj ocjeni, uvode nejednaku vrijednost glasa, a uvjeren je kako će i bez novog političkog dogovora izbora u listopadu ipak biti.

Nakon propasti četvorodnevnih pregovora o izbornoj reformi za što je čelnik HDZ BiH Dragan Čović optužio upravo Izetbegovića, on je u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) izjavio kako je za njega neprihvatljiv model koji u slučaju izbora za članove Predsjedništva BiH ili zastupnike u parlamentarnim domovima naroda uvodi diskriminaciju birača iz županija u kojoj je manjinska etnička skupina čiji su oni pripadnici.

image

Dragan Ćović

Antonio Balic/Cropix

Potvrdio je kako je za izbor članova Predsjedništva BiH tijekom pregovora ponuđen tzv. elektorski model po uzoru na izborni sustav kakav postoji u SAD-u, no Izetbegoviću su spori omjeri elektorskih glasova jer smatra da je hrvatska strana, odnosno HDZ BiH, u konačnici svojim pristupom "karikirala stvari".

"Glas u Posavskoj županiji vrijedio bi kao šest glasova u Tuzlanskoj županiji", ilustrirao je Izetbegović svoje primjedbe ustvrdivši kako bi po modelu koji želi HDZ BiH Hrvati u županijama u kojima nisu većina "postali nebitni".

Čelniku SDA još je veći problem to što uz takav model u slučaju izbora zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH ne bi bilo Hrvata iz Sarajeva ili Tuzle kao što ne bi bilo ni Bošnjaka iz Livna.

Izetbegović je zamjerio Čoviću da svojim izjavama i postupcima "provocira Bošnjake", što stvara velike probleme na terenu. Kazao je da se odnosi između Hrvata i Bošnjaka moraju popraviti te je najavio kako će na tome osobno raditi jer će prije ili kasnije biti nužno napraviti sljedeći korak u izbornoj reformi.

Komentirajući Čovićevu konstataciju da nakon propasti ovog kruga pregovora apsolutno nema uvjeta za provedbu izbora, koji bi se prema postojećem ustavu i zakonu trebli održati početkom listopada, Izetbegović je rekao kako je siguran da će tih izbora ipak biti.

Ocijenio je kako će Čović vjerojatno razmišljati o bojkotu, no uvjeren je kako će na kraju i on, odnosno HDZ, sudjelovati na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:56