BUGARSKI TAJKUN

BALKANSKI MOĆNIK PREDAO SE SRPSKOJ POLICIJI Htio kupiti Hypo banku pa saznao da ga žele smaknuti

Vlasnik Korporativne trgovačke banke, koja je uzdrmala bankarski sektor u Bugarskoj, te tvornice u Paraćinu boji se za svoj život
 YouTube

Bugarski tajkun Cvetan Vasilev, većinski vlasnik KTB-a, bugarske Korporativne trgovačke banke (Corporate Commercial Bank), predao se srpskoj policiji u strahu za svoj život. Vasilev je primio dojavu da je izdana naredba da ga se ubije, izjavio je njegov odvjetnik Konstantin Simeonov za bugarsku Novu TV.

Pokopane ambicije

Vasilev je jedan od dvojice Bugara na Forbesovoj listi najbogatijih. Reuters ga je nedavno imenovao jednim od tri najozbiljnija interesenta za kupnju ogranaka Hypo banke. Zajedno s ruskom VTB bankom Vasilev je izrazio interes za kupnju šest ogranaka Hypo banke u zemljama jugoistočne Europe, među ostalim i Hrvatske. VTB je jedna od pet najvećih ruskih banaka, koja je slovenskom Gorenju u srpnju odobrila kredit od 72 milijuna eura, a početkom ovog tjedna obećali su 76 milijuna eura kredita Miloradu Dodiku, predsjedniku srpskog entiteta u BiH.

Izazvao je krizu

Vasilev je najveći dioničar KTB banke, četvrte po veličini banke u Bugarskoj, koja je u lipnju gotovo propala i tako izazvala najveću bankarsku krizu u toj zemlji od devedesetih. Svi su se prestrašili ponavljanja bankarske krize iz 1996./1997. kada je bankrotiralo 14 bugarskih banaka, pa je Bugarima priskočila u pomoć Europska komisija sa 1,7 milijardi eura. Bugarska narodna banka zamrznula je depozite u KTB-u i preuzela kontrolu nad tom bankom 20. lipnja, kako bi zaustavila navalu građana na šaltere. Nakon toga morali su spašavati i treću po veličini PIB banku.

Nije jasno što stoji iza bugarske bankarske krize koja je izbila istodobno s krizom vlade: nagađa se o sukobima dvojice bugarskih tajkuna oko nadzora nad poslovima gradnje Južnog toka. Prema jednoj verziji, Vasilev se sukobio sa 34-godišnjim političarem i medijskim mogulom Delijanom Peevskim.

Lani su u Bugarskoj izbili prosvjedi kad je kontroverzni Peevski postavljen za šefa tajne službe pa je premijer Orešarski bio prisiljen povući tu odluku. Sve bugarske banke bile su pred propašću kad su mediji uzeli na zub Vaslieva i njegovu KTB banku.

Vratili mu Rolex

Građani su nagrnuli na šaltere dviju banaka nakon niza napisa o financijskim malverzacijama i podigli nekoliko stotina milijuna pologa prije nego što je država stigla intervenirati. Bugarska je pokrenula istragu o tome tko je uzbunjivao štediše i slao im alarmantne e-mailove i SMS-ove, ali i protiv Vasileva kojega se sumnjiči da je izvlačio novac iz banke. U jeku krize pala je i vlada pa su za 5. listopada raspisani prijevremeni izbori, drugi u samo dvije godine. Sada u Beogradu čeka odluku o izručenju. Nije pritvoren, nego se po nalogu suda mora svakodnevno javljati u policiju. Kurir piše da je bugarski tajkun proveo nekoliko sati u pritvorskoj jedinici Palače pravde i da su mu, u skladu s procedurom, oduzeli pasoš i skinuli sat s ruke i stavili ga u depozit.

U tekstu pod naslovom “Uzmite pasoš, ali mi vratite moj roleks” Kurir piše da mu je zlatni sat vraćen nakon puštanja iz pritvora, no pasoš je morao ostaviti.

Poziv na dogovor

Bugarska je za njim raspisala tjeralicu zbog sumnje u pronevjeru novca KTB banke. Sudbina banke trebala bi biti riješena do 20. studenoga, kad ističe mandat privremenoj upravi. Bloomberg prenosi kako su suvlasnici banke i potencijalni ulagači - Vasilev (50,6 posto), ruska VTB Grupa (9 posto) i Opći državni fond iz Omana (30 posto) - pozvali na dogovor o spašavanju banke.

U tvornicu stakla uložio 105 mil. eura

Beogradski mediji prenose kako Cvetan Vasilev u Beogradu ima kuću, a podsjećaju i da je preko svoje KTB banke prije dvije godine kupio tvornicu stakla u Paraćinu od Srbijagasa za 35 milijuna eura. U veljači ove godine Vasilev se slikao zajedno s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i njegovim izaslanstvom na svečanosti u Paraćinu prigodom početka rada nove tehnološke linije za proizvodnju ambalažnog stakla. Vrijednost te investicije je bila 20 milijuna eura, čime je vrijednost ukupnog ulaganja u tvornicu novog vlasnika prešao iznos od 105 milijuna eura, objavljeno je na internetskim stranicama tvornice.

Vasilev je imao velike planove s Rusima na Balkanu

Cvetan Vasilev pojavio se nedavno među imenima zainteresiranim za kupnju Hypo banke na Balkanu. Bio je član konzorcija u kojemu su bili bugarski poduzetnik Denis Barekov, vlasnik aviokompanije i nekretninskog biznisa, te ruska banka VTB. Vasilev je brzo nestao iz kombinacije kad je njegova Korporativna trgovinska banka zbog malverzacija upala u krizu i stavljena pod prinudnu upravu bugarske središnje banke. Za Hypo je interes pokazala i investicijska kompanija Millhouse Capital UK, koju povezuju s ruskim oligarhom Romanom Abramovičem, i ruski oligar Igor Kim, vlasnik Expobanke koja je u siječnju kupila češki biznis njemačke Landesbank Baden-Württemberg. Posljednji potencijalni kupac Hypa bila je financijska investicijska kuća Advent International u partnerstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Odluka o prodaji Hypa bila je najavljena za kraj srpnja, ali proces je prekinut i do danas ništa nije riješeno. Svi zainteresirani bili su spremni kupiti samo dijelove Hypove regionalne mreže, a Austrija se kao stopostotni vlasnik želi riješiti cijelog biznisa odjednom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:10