PRESUDA KELJMENDIJU

BALKANSKI NARKOBOS DOBIO ŠEST GODINA ZATVORA Osudili ga zbog trgovine drogom, a oslobodili ga za niz drugih kaznenih djela, uključujući ubojstvo

 Interpol

Balkanski narkobos Naser Keljmendi osuđen je u četvrtak na Kosovu na šest godina zatvora zbog trgovanja drogom, no oslobođen je optužbi za ubojstvo, organizirani kriminal i druga krivična djela.

Američke vlasti su tog rođenog Kosovara s bosansko-hercegovačkim državljanstvom 2012. stavili na crnu listu, optuživši ga da je predvodio obiteljsku mrežu distribucije heroina i drugih droga, iz Afganistana, preko Turske u Europu.

Uhićen je godinu dana kasnije na Kosovu po tjeralici izdanoj u Sarajevu u kojoj su ga tužitelji optužili za niz zločina na teritoriju njihove države.

No, on je ostao na Kosovu jer dvije zemlje nemaju sporazum o izručenju. Njegov slučaj preuzeli su suci misije Europske unije koja preuzima procese koji su preosjetljivi za lokalno sudstvo.

Keljmendi je optužen za trgovanje drogom, no oslobođen je po osam drugih pitanja, uključujući organizirani kriminal i teško ubojstvo.

Bosanske vlasti su ga optužile za sudjelovanje u ubojstvu Ramiza Delalića 2007. godine, bosanskohercegovačkog vojnog zapovjednika koji je nakon rata u Bosni prešao u organizirani kriminal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2021 21:25