ZAJEDIČKO PISMO

Baltičke države: EU mora učiniti više u borbi protiv reinterpretacije povijesti

‘Rusija nikada nije osudila sovjetske zločine i sadašnje vodstvo otvoreno tolerira i čak s entuzijazmom podržava sovjetsko nasljeđe‘

Europska zastava

 Vano Shlamov/Afp

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva, zajedno s Poljskom i Rumunjskom, pozvale su Europsku uniju da poduzme više u borbi protiv ruskih reinterpretacija i iskrivljavanja povijesti.

Pet istočnoeuropskih zemalja u zajedničkom je pismu pozvalo institucije EU da preuzmu vodeću ulogu u očuvanju povijesnog sjećanja i sprječavanju manipulacije činjenicama.

"Rusija nikada nije osudila sovjetske zločine i njezino sadašnje vodstvo otvoreno tolerira i čak s entuzijazmom podržava sovjetsko nasljeđe", stoji u pismu.

"Potrebno je ojačati napore na razini EU u borbi protiv pokušaja Rusije da prekroji povijest i koristi narative totalitarnih režima u kontekstu rata protiv Ukrajine - korištenjem pravnih, političkih te instrumenata za podizanje svijesti", dodaje se u pismu.

Za razliku od nacističkih zločina, sjećanje i znanje o sovjetskim zločinima tek trebaju pronaći svoje mjesto u svijesti Europljana.

"Bez točne, poštene i sveobuhvatne procjene prošlosti, nećemo moći učinkovito spriječiti buduće zločine na našem kontinentu niti istražiti sadašnje u Ukrajini", nastavlja se u pismu petero čelnika.

Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine prije gotovo pet mjeseci i pravdala ga je, između ostalog, s ciljem navodne "denacifikacije" susjedne zemlje.

Estoniju, Latviju i Litvu naizmjenično su okupirali Sovjetski Savez i Njemačka tijekom Drugog svjetskog rata. Tri baltičke države su nakon rata protiv svoje volje ostale dio Sovjetskog Saveza do 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 02:07