STOP

Baltičke zemlje zatvorile granice za vozila s ruskim tablicama: Ako se ne vrate, mogu biti konfiscirani

Tri baltičke države primjenjuju ista pravila kao mjeru opreza zbog ruske invazije na Ukrajinu

Arhivska fotografija

 Viktor Tolochko/Sputnik/Profimedia/Viktor Tolochko/sputnik/profimedia

Estonija, Litva i Latvija zatvorile su granice za vozila registrirana u Rusiji, doznaje se u srijedu iz službenog priopćenja vlade u Talinu.

U skladu sa smjernicama Europske komisije, od srijede ujutro nitko ne može ući Estoniju u automobilu s ruskim registracijskim tablicama, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Tri baltičke države primjenjuju ista pravila kao mjeru opreza zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Automobili s ruskim tablicama ne mogu prijeći vanjske granice triju zemalja, članica NATO-a i EU-a, a u slučaju da se ne okrenu i vrate od kuda su došli mogu biti konfiscirani.

Postoje izuzeci od pravila, kao u slučaju tranzita prema ruskoj esklavi Kalinjingradu. Izuzeti su i automobili diplomatskih i konzularnih misija.

Automobili s ruskim tablicama mogu izaći iz baltičkih zemalja i prijeći vanjsku granicu EU-a ako se isključivo koriste kao sredstvo prijevoza.

Europska komisija je 8. rujna pojasnila da, u sklopu europskih sankcija Rusiji, vozila registrirana u Rusiji ne mogu više ulaaziti na teritorij EU-a, bilo u privatne ili komercijalne svrhe.

"Ne možemo dozvoliti građanima agresorske države da uživaju blagodati slobode i demokracije dok Rusija nastavlja genocid u Ukrajini", rekao je estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:41