HONG KONG

Bankari štediše privlače mRNA cjepivom, Bentleyjima i popustom u luksuznom hotelu!

Hrvatski bankari štedišama i dalje nude kamate tek malo više od čiste nule – npr. 0,02 posto na 50.000 eura

Mnogima iz Europe, gdje su mRNA cjepiva bila široko dostupna, više bi se možda svidjela dodatna ponuda bankara u Hong Kongu koji za dolazak i deponiranje novca nude test vožnju Bentleyem

 ANDERS WIKLUND/TT NEWS AGENCY/TT News Agency via AFP

Dok hrvatske banke štedišama i dalje nude mizerne kamate (npr. 0,02 posto na depozit od 50.000 eura oročen na 48 mjeseci), i dalje postoje dijelovi svijeta u kojem ne samo da su kamate puno više u odnosnu n RH, nego bankari u privlačenju depozitara postaju sve kreativniji.

Jedan od neobičnijih darova za štediše koje im odluče povjeriti značajne iznose trenutačno imaju bankari u Hong Kongu. Tako, primjerice, China Citic Bank International u Hong Kongu nudi štedišama iz Kine, koji su spremni uložiti najmanje 512.000 dolara, injekciju mRNA cjepiva. U Kini cjepivo BioNTecha/Pfizera nije masovno dostupno, ali jest u Hong Kongu i Macauu jer su kineske vlasti dopustile drugačiju strategiju cijepljenja na tim teritorijima. Sada je pak KP Kine odustala od rigorozne zero-covid politike, pa i restrikcija kad su u pitanju putovanja, pa značajni broj kineskih građana kreće u potragu za učinkovitijim cjepivima, bez obzira na to što novi sojevi SARS-CoV-2 virusa probijaju imunizaciju stečenu cijepljenjem.

Cijepljenje mRNA cjepivom nije uz kamate jedini dodatni mamac bankara u Hong Kongu kojim privlače štediše iz Kine. Mnogima iz Europe, gdje su mRNA cjepiva bila široko dostupna, više bi se možda svidjela dodatna ponuda bankara u Hong Kongu koji za dolazak i deponiranje novca nude test vožnju Bentleyem, kao i značajne diskonte za boravak u gradskom Four Seasons Hotelu te, naravno, široki spektar usluga u upravljanju osobnim bogatstvom.

Treba znati kako su kineske vlasti tijekom pandemije dugo isticale prednosti kineskih cjepiva koja su bazirana na starim tehnologijama deaktiviranih virusa, dok su kineski mediji kritizirali mRNA cjepiva te propitivali njihovu sigurnost. Sada se atmosfera oko mRNA cjepiva u kineskom društvu mijenja te on dobivaju na cijeni. Privatne klinike u Hong Kongu dobivaju stotine upita, a cijena jedne doze mRNA cjepiva stoji 359 dolara. Više klinika u Hong Kongu bookira dolazak osoba iz Kine na cijepljenje, a Shanghai Fosun Pharmaceutical Group - distributer BioNTech/Pfizer cjepiva – naplaćuje naknadu od 44 dolara samo za izbor vremena i mjesta cijepljenja u Hong Kongu.

Poslovnu priliku prepoznali su i osiguravajuće kompanije u Kini koje također razmatraju organiziranje grupnih putovanja za cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:58